In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Politie: Geen fietslicht? Regel een donorcodicil!

De politie in de Gelderse steden probeert met een harde boodschap op Facebook en Instagram jonge fietsers te wijzen op het belang van goede verlichting. Arnhem begon, inmiddels heeft Nijmegen ook al sociale media daarvoor ingezet.

De tekst luidt: 'Aan alle fietsers die in het donker zonder licht rijden... Zorg dat uw donorregistratie in orde is, u redt er levens mee.' De actie krijgt positieve reacties op Facebook, vooral van automobilisten, zegt hoofdagent Sander Hoed.

De actie komt niet voor niets in een periode dat het lang donker is. "In Nijmegen gebeuren geregeld fietsongelukken met letsel. Studenten kopen vaak goedkope lichtjes waarvan de batterijen na twee dagen op zijn. We wilden daarom aandacht vragen voor rijden zonder licht. En daarbij eens buiten de lijntjes kleuren."

Sinds 2015 daalt het aantal ongelukken in Nederland niet meer. Vorig jaar kwamen 629 mensen om het leven in het verkeer, onder wie 189 fietsers. Ter verklaring wordt erop gewezen dat veel fietsers onder het rijden hun smartphone gebruiken, maar ook slechte verlichting speelt een rol.

Bij het ontbreken van een goed voor- of achterlicht deelt de politie boetes uit van 55 euro (plus 9 euro administratiekosten), aldus Omroep Gelderland.

Advertentie via Ster.nl