Máxima praat met leerlingen over seksuele diversiteit

Koningin Máxima heeft vanochtend op het Hofstad Lyceum in Den Haag gepraat over de acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en interseksuele leerlingen. Ze sprak daar met twintig lhbti-leerlingen van de Gender & Sexuality Alliance (GSA), een landelijk jongerennetwerk dat zich met steun van belangenorganisatie COC inzet voor seksuele minderheidsgroepen op school.

Inmiddels is het GSA-netwerk actief op 80 procent van de Nederlandse middelbare scholen, stelt het COC. Lhbti blijft een beladen thema voor veel scholen, volgens COC-voorzitter Tanja Ineke. Maar omdat de GSA's worden opgericht door leerlingen zelf, vinden zij nu toch een ingang om seksualiteit bespreekbaar te maken op scholen.

Vertegenwoordigers van het COC gaven uitleg over de situatie van lhbti-scholieren. En leerlingen lieten zien met welke acties ze pesten willen tegengaan. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de lhbti-leerlingen het afgelopen jaar is gepest vanwege hun geaardheid. Ook ligt het aantal gevallen van zelfmoord onder die groep bijna vijf keer hoger dan onder heteroseksuele scholieren.

Transgenderjongen Jay noemt de GSA op het Hofstad Lyceum de eerste plek waar hij zichzelf kan zijn en waar hij support krijgt. "Het is heel fijn dat er een groep is die me altijd accepteert voor wie ik ben", zegt Jay die dat niet overal ervaart. In de kerk, die hij met zijn ouders bezoekt, wordt hij nog steeds aangesproken als meisje. Op straat kijkt hij vaak rare blikken en vragen als "wat ben jij nou?".

Het bezoek van Máxima was in aanloop naar Paarse Vrijdag op 8 december. Die dag dragen leerlingen paars uit solidariteit met lhbti-jongeren.

NOS / Marc-Robin Visscher

STER reclame