NOS NieuwsAangepast

'Tientallen Tamils gemarteld door Sri Lankaanse autoriteiten'

In Sri Lanka zijn de afgelopen twee jaar tientallen Tamils door regeringstroepen gemarteld, gebrandmerkt en verkracht, meldt het Amerikaanse persbureau AP.

AP heeft 32 medische en psychologische rapporten ingezien van slachtoffers. Daarnaast sprak het persbureau met 20 andere slachtoffers. De mannen zeggen dat ze ervan werden beschuldigd dat zij de militante Tamiltijger-beweging nieuw leven wilden inblazen. Daarom werden ze gemarteld. Dat zou zijn gebeurd tussen begin 2016 en afgelopen zomer.

De getuigenissen van de mannen zijn schokkend:

Getuigenissen Sri Lanka: 'Twaalf keer verkracht door verschillende mannen'

De meeste mannen die AP sprak, ontkennen dat zij iets te maken hebben met de Tamiltijgers. Ze zeggen allemaal dat ze in hun huis waren of op straat liepen toen ze werden ontvoerd. Ze werden geblinddoekt in een busje meegenomen naar een ruimte, waar ze werden gemarteld. Sommige slachtoffers zaten maanden vast.

Met een gloeiende pook brandden ze strepen op mijn rug.

Een van de slachtoffers

Een van de mannen geeft wel toe dat hij lid is geweest van de afscheidingsbeweging bijna tien jaar geleden. Maar na de burgeroorlog in Sri Lanka heeft hij naar eigen zeggen het geweld afgezworen. Toch werd hij vlak na zijn bruiloft vorig jaar van de straat geplukt en meegenomen naar een martelruimte.

"Ze verhitten ijzeren poken en brandden strepen op mijn rug", vertelt hij. "Ook trokken ze een keer een zak vol chilipoeder over mijn hoofd, tot ik flauwviel. Ze verkrachtten mij."

Littekens op de rug van een van de slachtoffers

De man kwam vrij nadat zijn vader de veiligheidsbeambten had omgekocht. Hij moest na zijn vrijlating tien dagen in het ziekenhuis verblijven voor behandeling.

Ook andere mannen vertellen dat zij pas vrijkwamen nadat hun familie geld had betaald. Gemiddeld ging het om 500.000 Sri Lankaanse roepie, omgerekend zo'n 2800 euro.

De meeste mannen vluchtten na hun vrijlating naar Europa.

Ontkenning

De Sri Lankaanse autoriteiten spreken de beschuldigingen tegen. "Het leger was hier niet bij betrokken", zegt een legercommandant tegen AP. "En ik ben ervan overtuigd dat de politie hier ook niets mee te maken heeft. Er is geen reden voor ons om dit te doen."

Het persbureau had vorige maand ook een afspraak met een Sri Lankaanse minister voor zijn reactie, maar die afspraak is niet doorgegaan.

Burgeroorlog

In Sri Lanka woedde vanaf 1983 jarenlang een bloedige burgeroorlog tussen de Singalezen, die de macht hebben in Sri Lanka, en de Tamil-minderheid. De Tamils wilden meer autonomie. De militante organisatie van de Tamils, de Tamiltijgers, gebruikte geweld om zijn doel te bereiken.

Zo'n 70.000 mensen kwamen tijdens de burgeroorlog om het leven. In 2009 werden de Tamiltijgers verslagen en kwam er een einde aan de oorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl