NOS NieuwsAangepast

Eerste officiële bezoek van Trump aan China

President Trump is in Peking begonnen aan zijn eerste officiële bezoek aan China. Hij zal gedurende het tweedaagse bezoek verscheidene ontmoetingen hebben met president Xi Jinping.

Trump bezoekt de Verboden Stad

Voor de Amerikaanse president was een uitgebreide welkomstceremonie georganiseerd. Op zijn eerste dag in Peking krijgt Trump onder meer een rondleiding door de Verboden Stad, van waaruit de Chinese keizers hun rijk bestuurden.

Het bezoek aan China staat in het teken van twee grote onderwerpen. Trump verwacht van China meer steun om Noord-Korea tot de orde te roepen en hij wil dat het handelstekort met China aanzienlijk wordt verkleind. Om dat te bereiken zal China zijn markt veel meer open moeten stellen voor Amerikaanse producten.

Aankomst van president Trump en first lady Melania in Peking

De Chinese regering liet vanochtend weten dat China alle VN-resoluties over Noord-Korea nauwgezet uitvoert en steeds nagaat of Noord-Korea die resoluties overtreedt. Op een persconferentie in Peking zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat China via onderhandelingen een oplossing wil bereiken voor de nucleaire dreiging die van Noord-Korea uitgaat.

Trump verlangt van China dat het alle financiële banden met het buurland doorsnijdt.

Noord-Korea

China is het derde land dat Trump bezoekt op zijn rondreis door Zuidoost-Azië. Eerder was hij in Japan en Zuid-Korea. Hij sloot zijn bezoek aan Zuid-Korea af met een toespraak in het parlement, waarin hij opnieuw hard uithaalde naar Noord-Korea.

Trump dreigde het Noord-Koreaanse regime ditmaal niet met hel en verdoemenis, maar hij deed wel een paar gepeperde uitspraken. "Onderschat ons niet en probeer ons niet uit", was de boodschap van Trump aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De Amerikaanse president schetste een naargeestig beeld van Noord-Korea, waar de mensen volgens hem als slaven in goelags worden behandeld. Het paradijs dat Kims grootvader Kim Il-sung voor ogen had, is volgens Trump in feite een hel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl