Justin Kluivert bij Jong Oranje Pro Shots

Justin Kluivert beleefde afgelopen seizoen als 17-jarige een stormachtige doorbraak bij Ajax. Binnen korte tijd groeide hij uit tot publiekslieveling. Maar dit seizoen wil het nog niet zo vlotten met de buitenspeler en zit hij veelal op de bank.

"Dat is niks voor mij. Ik hoor op het veld, dat wil ik al sinds ik klein ben", vertelt Kluivert, die zich met Jong Oranje in Zeist voorbereidt op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra, vrijdag in Doetinchem. Een maand geleden debuteerde Kluivert bij Jong Oranje, in zijn tweede wedstrijd tegen Oekraïne maakte hij meteen zijn eerste doelpunt.

'Beetje gefrustreerd'

Bij Ajax moet Kluivert momenteel wachten op zijn kans. Ook afgelopen zondag, toen Ajax thuis onderuit ging tegen FC Utrecht. "Natuurlijk ben ik dan een beetje gefrustreerd. Want je ziet dat het niet loopt. Dan denk ik - maar dat is in mijn ogen en niet in die van de trainer - moet je misschien een aanvallende impuls brengen? Klaas-Jan Huntelaar, of ik, of allebei? Als dat niet gebeurt, dan baal je natuurlijk wel."

Justin Kluivert: kritiek op Younes niet terecht

Op de linkerflank, waar Kluivert het liefst speelt, krijgt Amin Younes momenteel de voorkeur van trainer Marcel Keizer. Maar de Duitser oogt dit seizoen niet altijd even gelukkig in zijn acties en krijgt er, met name op sociale media, geregeld van langs. Kluivert leest de reacties ook.

"Ik zie op Instagram allemaal dingen voorbij komen. Mensen hebben altijd een mening. Als het goed gaat, maar ook als het slecht gaat. Ik ben het er niet mee eens, het is een hele goede speler. Zijn rendement is misschien niet zo hoog en daar balen de supporters van. Dat snap ik ook wel. Bij mij ligt het rendement dit jaar ook niet zo hoog. Daar moet ik ook aan werken, om terug in de basis te kunnen komen. Daar werk ik hard aan."

Justin Kluivert op de bank bij Ajax ANP

De zelfverzekerde Kluivert vindt niet van zichzelf dat hij beter is dan Younes. "Nu nog niet. Hij heeft meer ervaring en is iets slimmer. Het kan er zeker nog wel van komen, maar momenteel nog niet. Ik heb wel andere kwaliteiten. Ik heb denk ik meer drang naar voren, meer snelheid en diepte."

Eindstation

Het 18-jarige talent barst van de ambitie, maar zal nog even geduld moeten hebben. Want een plek opeisen bij de trainer zal Kluivert niet zo snel doen. "Ik wil door. Ik ben nog lang niet bij het eindstation. Maar aan de bel trekken, daar ben ik niet zo van."

"Als de trainer je niet opstelt, heeft hij daar zijn redenen voor. Dan moet je gewoon nog harder je best doen. En dan kom je vanzelf op een punt dat hij niet om je heen kan. Daar ben ik nu mee bezig."

STER reclame