De Amerikaanse president Trump bij een bijeenkomst vorige maand
NOS NieuwsAangepast

Een jaar Trump: Amerikanen delen rapportcijfers uit

Het eerste jaar van Donald Trump als president was hectisch. Ruzies op Twitter, ontslagen binnen zijn kabinet en het Rusland-onderzoek naar zijn campagneteam. De nieuwsberichten over Trump volgden elkaar in rap tempo op.

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de miljardair de verkiezingen won. De NOS sprak verschillende Amerikaanse kiezers over president Trump. Zij zijn verdeeld over hun president.

Laura Pradia uit Texas (23): Trump komt zijn beloftes na

"Toen Trump de verkiezingen won, was ik op het lokale stembureau. Ik was ontzettend opgelucht dat hij en niet Clinton onze president werd. De sfeer in het stembureau was natuurlijk fantastisch. Ik ben me bewust van de schandalen van Trump op het gebied van vrouwen.

Laura Pradia

Toch hield me dat niet tegen om voor hem te stemmen. Ik ben namelijk meer dan alleen een vrouw. Ik ben christen en conservatief. Dat zijn de belangrijkste punten voor mij. Clinton deelt de conservatieve waarden niet en onze president wel. Clinton kan ik niet verdragen. Voor mij is het belangrijkste aan een president dat hij of zij conservatief is. Trump was de conservatieve kandidaat en dat is waarom ik op hem stemde.

De reden waarom ik hem een zesje geef, is omdat ik vind dat hij nét genoeg doet om nog steeds mijn steun te verdienen. Hij kan het zeker beter doen, maar hij komt zijn beloftes na. Zo nomineerde hij conservatieve rechters voor het Hooggerechtshof die dezelfde normen en waarden als ik hebben."

Cedric Burgess uit Washington (64): met Trump is alles slechter geworden

"Ik ben niet eens wakker gebleven om te zien wie de verkiezingen zou winnen. Toen ik 's ochtends wakker werd was ik wel teleurgesteld, maar dat zou ik ook zijn als Clinton had gewonnen. In mijn gemeenschap is Trump buitengewoon ongeliefd.

Cedric Burgess

Als zwarte homo val ik natuurlijk binnen twee minderheidsgroepen. Twee groepen waar Trump trouwens niets van moet hebben. Wat me hieraan vooral stoort, is dat Trump nooit iets zal geven aan iemand die minder bevoordeeld is dan hij. Ik denk echt dat Trump ons land nog in een oorlog brengt. De manier waarop hij met mensen praat en de besluiten die hij neemt zijn onbegrijpelijk. Dat constante getweet van hem is ook niet presidentieel.

De man is gewoon een president onwaardig. Ik geef hem geen keiharde onvoldoende, omdat zijn overwinning van vorig jaar mensen aan het praten en denken heeft gezet. Een voorbeeld is Obamacare, de gezondheidszorg. Mensen weten nu precies wat dat inhoudt en wat er voor ze wegvalt als het geschrapt wordt. Dat zie ik ook terug in het gemeenschapscentrum, waar veel meer interesse is voor de politiek. Ik schrok me laatst rot toen ik zag de zaal helemaal vol zat terwijl hij vorig jaar maar voor de helft was gevuld."

Joe D'Ambrosio (76) uit Pennsylvania: met Trump valt niet te sollen

"Ik wist zeker dat hij ging winnen vorig jaar. Ook al beweerden de voorspellingen het tegendeel. Toen de uitslagen 's avonds binnenkwamen zat ik met mijn familie thuis op de bank en door de adrenaline kon ik niet aan slapen denken. Ik voelde me fantastisch toen ik uiteindelijk om 02.00 uur ging slapen.

Joe d'Ambrosio

Voor de verkiezingen was ik nog lid van de Democratische Partij. Maar dankzij Trump ben ik Republikein geworden. Ik stemde op hem, omdat hij verstand heeft van zakendoen. Trump zorgt ervoor dat mensen banen krijgen. Als mensen geld verdienen dan geven ze ook meer uit. Restaurants zitten vol en ik zie ook dat er steeds meer mensen naar mijn kapperszaak komen.

Ik ben het meest onder de indruk van zijn buitenlandbeleid. Hij heeft meer buitenlandse politici dan al zijn voorgangers gesproken, met goede relaties als resultaat. Maar Trump geeft ook aan dat je niet met hem moet sollen. Neem Noord-Korea als voorbeeld. Die Kim Jong-un zit in de problemen. Leiders zoals hij zijn namelijk bang voor Trump, omdat hij doet wat hij zegt. Op dit gebied zie je hoe hij een echte politicus is geworden."

Mark Aselstine uit Californië (37): Trumps eerste jaar was als een achtbaanrit

"Ik was nooit de grootste fan van Trump en stemde dus op Clinton. Maar toen ik op televisie zag dat hij won dacht ik wel holy shit, hij is het echt geworden. Ik hoopte dat het voor mijn bedrijf goed zou zijn. Een zakenman aan het hoofd van het land weet wel hoe je voor bedrijven moet zorgen, dacht ik.

Mark Aselstine

Mijn bedrijf is er niet echt op voor- of achteruit gegaan het afgelopen jaar. Wat ik wel merk is dat mijn duurste wijnen, die dus voor de allerrijksten zijn, meer verkopen. Doordat de economie beter is, denk ik dat mensen gemakkelijker dingen zoals wijn kopen. Maar voordat ik hem een cijfer kan geven wil ik eerst zien hoe het afloopt met het nieuwe belastingplan. Als het plan door het Congres komt, dan denk ik wel dat de groei doorzet.

Amerikanen houden ervan om te zeggen dat de twee partijen vrij dicht bij elkaar zitten. De Democratische Partij iets links van de Republikeinse. De afgelopen negen maanden hebben wel laten zien hoe het in werkelijkheid zit. Ze liggen namelijk mijlenver uit elkaar. Trumps eerste jaar is een soort achtbaanrit geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl