De fractievoorzitters Buma (CDA, links) en Dijkhoff (VVD) in de wandelgangen van de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: regeringspartijen en Wilders in de min, Forum stijgt

Kort na de start van het nieuwe kabinet staat de coalitie in de peilingen op verlies. In de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van de politieke peilingen, komen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie samen uit op 69 zetels. Dat is 7 zetels minder dan ze in de Tweede Kamer hebben.

Het verlies komt vrijwel geheel voor rekening van de VVD en het CDA, die respectievelijk 3 en 4 zetels lager staan. De VVD, die 33 zetels in de Tweede Kamer heeft, komt in de Peilingwijzer uit op 29 tot 31 zetels; het CDA is weggezakt van 19 naar 14 tot 16 zetels.

De twee partijen die het in de formatie zo moeilijk met elkaar hadden, D66 en de ChristenUnie, houden zich juist goed. D66 staat op een zeteltje verlies (17-19), de ChristenUnie op een zeteltje winst (5-7).

Baudet

Politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, wijst erop dat het beeld consistent is: CDA en VVD staan in alle peilingen op verlies. Daarbij valt op dat de VVD het tot de zomer nog goed deed, maar sindsdien wegzakt.

Het heeft te maken met de opkomst van Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet blijft in de peilingen stijgen en staat inmiddels op 9 tot 11 zetels. De VVD en het CDA hebben daar last van. "Zij hadden Wilders al als concurrent en daar is Baudet nu bijgekomen", zegt Louwerse.

Louwerse denkt niet dat Baudet veel schade zal ondervinden van zijn optreden in het debat over de regeringsverklaring, dat algemeen als niet sterk werd beoordeeld. Sinds dat debat heeft alleen Maurice de Hond gepeild en bij hem is Baudet niet weggezakt.

PVV

Voor het eerst staat ook de PVV op verlies. Die partij ging na de verkiezingen in de Peilingwijzer omhoog, stond vervolgens lang op het huidige zeteltal in de Kamer (20), en is inmiddels afgezakt naar 17 tot 19 zetels.

Bij de linkse oppositie is weinig beweging te zien. GroenLinks blijft met 13 tot 15 zetels hangen rond de score die op 15 maart werd bereikt (14), de SP (14 zetels in de Kamer) laat al maanden een duidelijk verlies zien met 10 tot 12 zetels, terwijl de PvdA (9 zetels) zich met 10 tot 12 zetels een klein beetje lijkt op te richten.

De Partij voor de Dieren blijft het in de jongste Peilingwijzer met 5 tot 7 zetels goed doen. Daaronder staan 50Plus (4 tot 6 zetels), de SGP (2-4) en Denk (eveneens 2-4).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl