ANP
NOS NieuwsAangepast

WHO: stop met antibiotica bij gezonde dieren

Veehouders over de hele wereld moeten volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stoppen met het gebruik van antibiotica bij gezonde dieren. Alleen dieren die echt ziek zijn, zouden antibiotica mogen krijgen. De kans op resistente bacteriën moet daardoor afnemen.

Volgens de WHO is het een groeiend probleem dat antibiotica steeds minder werkzaam zijn. De aanbeveling is ook bedoeld om "de effectiviteit van antibiotica te behouden die belangrijk zijn voor de menselijke geneeskunde".

'Vaak onnodig'

De WHO zegt dat het gebruik van antibiotica bij dieren in de meeste gevallen onnodig is. Het middel wordt onder meer gebruikt om dieren te beschermen tegen ziektes. Ook wordt het toegediend om dieren sneller te laten groeien. Volgens de WHO gaat in sommige landen 80 procent van alle antibiotica naar de dierensector.

In Nederland is het gebruik van het medicijn in de veesector de laatste jaren fors gedaald. Veehouders mogen hun dieren alleen antibiotica toedienen als er een medische noodzaak is.

De Europese Unie is al langer bezig met strenger toezicht op het gebruik van antibiotica in de dierensector. Sinds 2006 heeft de EU het gebruik van antibiotica voor de groeibevordering bij dieren verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl