NOS VoetbalAangepast

Van Basten geniet in Lisse van de intrap en de self-pass

De intrap, de self-pass en de strafschopregel moeten het voetbal sneller en eerlijker maken. In Lisse werd onder toeziend oog van Marco van Basten geëxperimenteerd met de nieuwe regels. FC Lisse en Quick Boys waren de proefteams.

Lisse en Quick Boys experimenteren met de intrap en de self-pass

De initiatiefnemers en organisatoren van de zogenoemde Avant Garde Cup 2.0 waren de voetbalplatforms Voetblah, Voetbal in de Bollenstreek en De Correspondent. Wat houden de drie nieuwe spelregels in?

Na twee keer dertig minuten zat de wedstrijd erop. Quick Boys won met 4-3 van Lisse. De meeste goals vielen in de slotfase, omdat het versnelde spel tot grote vermoeidheid leidde bij de spelers.

Van Basten genoot van self-pass

Van Basten, bij de FIFA verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van het voetbal, was blij met het experiment. "Dit is de eerste keer dat we zoiets zien. Een heel goed initiatief. Alleen een penalty na een overtreding buiten de zestien hebben we niet gehad, al het andere was goed om te zien."

Marco van Basten, bij de FIFA verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van het voetbal, op de tribune in Lisse

"Je zag met de self-pass dat het spel sneller gaat", vervolgde Van Basten. "Er zijn nog heel veel andere punten, maar je kan niet in een keer twintig nieuwe dingen tegelijk proberen. Kortom: het was een goeie test, maar er moeten er nog veel volgen."

De self-pass komt uit het hockey en de bedenker daarvan is Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. "Het spel gaat daarmee meteen door. De bal ligt nauwelijks meer stil."

KNVB staat open voor nieuwe regels

Gijs de Jong, operationeel directeur betaald voetbal van de KNVB, was ook aanwezig in Lisse. Ook hij vond het een geslaagd experiment, maar benadrukte dat het daadwerkelijk overnemen van de nieuwe regels een proces voor de lange termijn is.

"Kijk, wij organiseren voetbal voor de spelers en de kijkers. En als die verandering willen, gaan we daar zeker naar kijken. De realiteit is alleen dat voetbal een wereldwijde competitie is. Wij staan er in ieder geval open voor."

Tot slot Pieter Vink, de scheidsrechter van dienst. Hij vond de nieuwe regels een verademing. "Ik ben er heilig van overtuigd dat de zuivere speeltijd is toegenomen. Normaal gesproken komen er na ieder fluitsignaal spelers zeuren, nu niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl