Laura en Jayden
NOS NieuwsAangepast

'Drie slaapkamers en een tuintje? Niet te doen in Amsterdam'

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

Ze wilden het liefst in Amsterdam blijven, dicht bij familie. Maar dat was niet te betalen. Daarom verhuist Laura Warmerdam over een paar maanden naar Almere, samen met haar vriend en hun zoontje Jayden van bijna twee. Ze zijn een van die vele jonge gezinnen die jaarlijks uit de hoofdstad vertrekken.

Nu wonen ze nog in een huurflatje in Amsterdam-West. De ouders slapen in het deel van de woonkamer achter de schuifdeuren en Jayden slaapt in het enige slaapkamertje. De bedoeling is dat hij een broertje of zusje krijgt. Dan is dit huis zeker te klein. Bovendien wilden ze graag een tuintje.

Laura werkt bij een klantenservice in de reisbranche, haar vriend in het magazijn van een bouwmarkt. "We hebben een budget van 200.000 euro", vertelt Laura. "Daarvoor vind je in Amsterdam misschien een klein appartement met één slaapkamer, maar daar houdt het op." Dus zochten ze buiten de stad.

Beverwijk, IJmuiden en Haarlem kwamen langs, maar het werd een mooi huis in Almere. Met tuin, luxe keuken en drie slaapkamers. "Ik ga de stad zeker wel missen", zegt Laura. "Even snel een borreltje drinken op zaterdagavond." Maar haar vriend heeft het er pas echt moeilijk mee. Die laat de drie kruizen van Amsterdam op zijn arm tatoeëren, voordat ze straks verhuizen.

  • Mattijs van de Wiel / NOS
    Laura in haar huis in Amsterdam
  • Mattijs van de Wiel / NOS
    Het huis van het gezin van Laura in Amsterdam

Duizenden andere jonge gezinnen gingen hen voor. Veel kwamen in de buurgemeente Weesp terecht. "80 procent van de bewoners van onze nieuwbouwwijk komt uit Amsterdam", zegt Stijn Hulshof (30). "We zochten een huis met drie slaapkamers en een tuintje, wat elk jong gezin zoekt. In Amsterdam gingen huizen als warme broodjes over de toonbank. Dat was niet te doen. Hier werden we ingeloot."

De stap was noodgedwongen, maar het bevalt prima. "Ik ben tevreden met Weesp, maar ik vind het zonde voor de leefbaarheid van Amsterdam. Het moet geen tweede Londen worden. Ik denk echt dat de gemeente daar actiever mee moet zijn."

Ook Nanne Venema verruilde Amsterdam voor Weesp toen de kinderen heel jong waren. "Natuurlijk wil je het liefst alles binnen je eigen stad houden, maar als dat niet lukt, dan gaat het niet. Er was te weinig te vinden."

Ook Riko vertrekt uit Amsterdam: 'Huis met tuin echt onbetaalbaar'

Misschien is het een geruststelling voor Laura Warmerdam en haar gezin, die nog moeten verhuizen: ook Venema is uiteindelijk helemaal tevreden met de stap om de stad te verlaten. "Vooral de rust is lekker, Amsterdam is enorm druk, zeker de laatste jaren."

Zoon Tjalling van 10 vult hem aan. Hij is geboren in Amsterdam. "Nu hebben we een veel groter huis. Ik heb nu ook een eigen slaapkamer, en mijn zusje ook. Dat is ook fijner. Weesp is veel leuker dan Amsterdam."

80 procent van de bewoners deze nieuwbouwwijk in Weesp komt uit Amsterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl