NOS NieuwsAangepast

'Kinderen van gevangenen hebben hulp nodig'

Kinderen van wie een van de ouders in de gevangenis zit, hebben meer hulp en zorg nodig. Dat zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer. "Het is ontzettend belangrijk dat er meer aandacht komt voor kinderen die dit meemaken."

Naar schatting zijn er in Nederland 25.000 kinderen met een vader of moeder die vastzit. Volgens Kalverboer schamen veel kinderen zich. "Een meisje vertelde me dat het haar makkelijker leek om te zeggen dat haar vader dood was, dan te moeten vertellen dat hij in de gevangenis zit." Veel kinderen krijgen volgens haar problemen die bij sommigen tot in de volwassenheid blijven.

Kinderen en jongeren hebben tegen de Kinderombudsman gezegd dat ze beter geïnformeerd willen worden over wat ze kunnen verwachten als een ouder wordt aangehouden en in detentie zit. Daar zouden politie en gevangenissen een rol in kunnen spelen.

Gezinscoach

Ook vinden de kinderen dat ze meer ondersteuning en zorg moeten krijgen, bijvoorbeeld vanuit school. Die zou moeten voorkomen dat zo'n kind wordt gepest of uitgesloten. De jeugdhulpverlening in gemeenten moeten alert zijn op gezinnen waarvan een ouder in de gevangenis zit. Zulke gezinnen moeten volgens de Kinderombudsman een vaste gezinscoach krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl