NOS NieuwsAangepast

Onderzoek politie na ontplofte patroon

De Amsterdamse politie doet onderzoek naar munitie die wordt gebruikt voor het dienstwapen. Aanleiding is een incident vorige week, waarbij een patroon ontplofte tijdens een training van de ME in het Brabantse Ossendrecht.

De ME'ers uit Amsterdam waren hun wapen aan het ontladen, toen een patroon op de grond viel. De patroon explodeerde en delen ervan kwamen in de beschermende kleding van een ME'er terecht. Niemand raakte gewond.

Ongebruikelijk

De Amsterdamse hoofdcommissaris Aalbersberg schrijft in een e-mail dat er uitgebreid onderzoek zal worden gedaan. "Uit eigen ervaring en die van veel collega's weet ik dat het bijzonder ongebruikelijk is dat munitie tot ontploffing komt", schrijft Aalbersberg.

"Het is heel uniek", zegt politiewoordvoerder Leo Dortland. "In een principe kan een patroon alleen afgaan als hij in een pistool of geweer zit en de slagpin van dat wapen het slaghoedje raakt. Dat slaghoedje zit aan de achterkant van de patroon. Hierdoor komt kruit tot ontbranding en wordt de patroon afgeschoten."

"We gaan dus nu kijken hoe het kan dat de kogel toch ontplofte, terwijl die alleen maar op de grond viel", aldus Dortland. De politie zal daarvoor waarschijnlijk niet alleen de eigen expertise gebruiken. "Ik kan me voortellen dat we ook expertise van buitenaf halen."

Geen gevolgen

Het ontplofte stuk munitie heeft geen gevolgen voor oefeningen of andere handelingen van de politie. Dortland: "Maar we willen natuurlijk wel graag dat het in orde is. Er is in ieder geval geen sprake van oude munitie, want vier keer per jaar schiet je de munitie die je bij je draagt weg en krijg je nieuwe aangereikt. En die munitie wordt landelijk ingekocht bij een vaste leverancier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl