Pieter Heerema Jacques Vapillon/No Way Back

Pieter Heerema is door een vakjury uitgeroepen tot beste Nederlandse zeiler van 2017. De Warmonder kreeg de bijbehorende prijs, de Conny van Rietschoten Trofee, uitgereikt tijdens een gala in Scheveningen.

De 66-jarige Heerema zeilde dit jaar als eerste Nederlander de Vendée Globe. Dat is een loodzware non-stop solorace om de wereld van ruim 45.000 kilometer met start en finish in het Franse Les Sables d'Olonne.

Heerema kreeg bij de verkiezing de voorkeur boven Carlo Huisman, winnaar van de America's Cup, en het koppel Afrodite Zegers en Anneloes van Veen, Europees kampioen in de 470-klasse.

"Het is een erkenning van een bijzonder project en een bijzondere uitdaging", zei Heerema na afloop van de ceremonie. De onderscheiding maakte alle pijn die hij leed tijdens zijn soloreis van ruim 116 dagen meer dan goed, stelde de winnaar.

"Als ik niet was gefinisht, was ik hier nu niet geweest. En dan heb je niks te vertellen. Vijf uur voordat ik finishte - ik kon Frankrijk al ruiken - voer ik nog op een onbekend iets en kwam ik stil te liggen. Daar had het afgelopen kunnen zijn. Het was gewoon een soort Russisch roulette, waarbij je ook heel veel mazzel moet hebben."

Pieter Heerema aan boord van de No Way Back tijdens de Vendée Globe Jacques Vapillon

Bouwmeester niet genomineerd

Een zeiler of zeilster kan de prijs maar drie keer in zijn of haar loopbaan winnen. Olympische kampioene Marit Bouwmeester, die dit jaar de wereldtitel en de Europese titel veroverde, behoorde daarom niet tot de genomineerden. De Friezin won de prijs al in 2010, 2011 en 2016.

Roelof Bouwmeester, de broer en coach van Marit, werd in Scheveningen uitgeroepen tot coach van het jaar. Marit Bouwmeester zelf is overigens wel genomineerd als beste zeilster ter wereld; die prijs wordt later deze week in Mexico uitgereikt.

De Conny van Rietschoten Trofee wordt sinds 1982 jaarlijks uitgereikt en is vernoemd naar een van de grootste zeilhelden van Nederland. Van Rietschoten won in 1978 en 1982 de Whitbread Round the World Race, de voorloper van de Volvo Ocean Race.

STER reclame