De reddingsactie van Sea-Watch
NOS NieuwsAangepast

Gesteggel Sea-Watch en Libië over gezonken vluchtelingenboot

Sea-Watch claimt dat de Libische kustwacht verantwoordelijk is voor de dood van vijf migranten op zee door roekeloos vaargedrag. Een reddingsboot van de hulporganisatie kwam tegelijk met een boot van de Libische kustwacht aan bij een rubberboot met zo'n 140 vluchtelingen. Dat gebeurde volgens Sea-Watch in internationale wateren.

Volgens de hulporganisatie dwongen de Libiërs zoveel mogelijk mensen aan boord te gaan om ze mee terug te nemen naar Tripoli. Vervolgens zou de boot van de kustwacht op hoge snelheid zijn weggevaren terwijl er nog vluchtelingen aan het schip hingen. De rubberboot sloeg om waardoor tientallen achtergebleven vluchtelingen in het water terechtkwamen.

Het incident gebeurde ruim vijftig kilometer op zee. Met de actie overtraden de Libiërs overduidelijk de internationale regels, stelt Sea-Watch, aangezien het buiten territoriale wateren gebeurde. Libië verwijt Sea-Watch juist dat het zich met een Libische reddingsoperatie bemoeide en zo de vluchtelingen naar hun schip liet zwemmen, zegt een commandant van de kustwacht tegen persbureau Reuters.

Sea-Watch zegt dat het 58 vluchtelingen uit zee heeft gered. De Libische kustwacht zou 45 mensen mee terug hebben genomen naar Tripoli.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl