Gevechtsverslagen meidagen 1940 nu voor iedereen te zien

time icon Aangepast
Beeldbank WO2 – NIOD

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft de gevechtsverslagen van het Nederlandse leger over de meidagen van 1940 online gezet. De documenten waren al openbaar, maar konden nog niet online worden geraadpleegd.

Vanaf nu kunnen familieleden en andere belangstellenden dus ook vanuit huis onderzoek doen naar lotgevallen van Nederlandse militairen of gebeurtenissen in de gebieden waar werd gevochten.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat zagen Nederlandse militairen in de eerste oorlogsdagen?

De Krijgsgeschiedkundige Sectie van de Generale Staf begon in juli 1940 met het verzamelen van bronnenmateriaal. Daarbij werd aan militairen gevraagd hun ervaringen op papier te zetten.

Het leger van nazi-Duitsland viel op 10 mei 1940 Nederland binnen. Doel was zo snel mogelijk tot de Randstad door te dringen en de regering tot overgave te dwingen.

Het veel zwakkere Nederlandse leger wist de Duitse opmars te vertragen en hield vijf dagen stand. Het capituleerde in de nacht van 14 op 15 mei na het Duitse bombardement op Rotterdam.

STER Reclame