AFP

Bijna alle kinderen ontbijten iedere dag, maar wel het liefst met zoet beleg als hagelslag en chocopasta, blijkt uit cijfers van het Nationaal Schoolontbijt. Dat het niet het ideale ontbijt is weten de meeste ouders wel, zegt voedingsdeskundige Astrid Postma van het Voedingscentrum. "Maar het ontbreekt vooral aan inspiratie."

Tien jaar geleden ging nog een op de vijf kinderen zonder ontbijt naar school. Dat zijn er nu veel minder: nog maar 5 procent gaat zonder ontbijt de deur uit. Bij de vijftiende editie van het Nationaal Schoolontbijt, deze week, ligt de focus dan ook vooral op een gezond ontbijt. 'Gezond ontbijten is geen kunst' is het thema.

Gezond ontbijten met uitzicht op de Nachtwacht

"Chocopasta is mijn favoriete ontbijt", zegt een van de jonge bezoekers van het Rijksmuseum, waar vanmorgen de officiële aftrap van het Nationaal Schoolontbijt plaatsvond. "Het is lekker, ook al is het niet gezond." Ook bij veel van zijn leeftijdsgenootjes (kinderen van vier tot twaalf jaar) is chocoladebeleg het populairst.

Nachtwacht

In het Rijksmuseum stond vanochtend een grote tafel met ontbijt opgesteld, pal voor de Nachtwacht. Het ontbijtpakket bestond uit onder meer volkorenbrood, speltwafels, 30+ kaas en een appel en mandarijn.

Hoe belangrijk is het dat de eerste maaltijd van de dag gezond en gevarieerd is? "In chocopasta zit vooral suiker en verzadigd vet en verder niet zo veel vitaminen", zegt Postma. "Als je de gezonde voedingstoffen in de ochtend overslaat, is het lastig om dat in de loop van de dag in te halen. Daarom is het belangrijk dat kinderen steeds gezondere keuzes gaan maken. Een gezond ontbijt levert goede voedingsstoffen aan om de dag te starten."

Ouders hebben misschien niet de inspiratie om kinderen tot iets anders te verleiden.

Astrid Postma, voedingsdeskundige Voedingscentrum

Niet alle ouders weten hoe ongezond zoet beleg is, maar daar ligt het volgens Postma niet alleen aan. "Ik denk dat veel kinderen het lekker vinden en ouders hebben misschien niet de inspiratie om ze tot iets anders te verleiden."

Om kinderen wel te motiveren, kunnen ouders bijvoorbeeld iets anders op tafel zetten dan een ouderwets Hollands plakje kaas. "Er zijn tal van opties als yoghurt, havermout maar ook rozijnen met hüttenkäse op een volkoren boterham." Volgens Postma kun je een gezond ontbijt ook leuk presenteren op het bord.

Verder is sámen ontbijten belangrijk. "Je moet het goede voorbeeld geven. En als kinderen oud genoeg zijn, kunnen ouders gewoon afspraken maken over wat er wel en niet op het brood mag."

Bier en haring

Verbeterd is het ontbijt van kinderen in de loop van de eeuwen sowieso, zegt de directeur van het Rijksmuseum, Taco Dibbits. "Het meisje van de Nachtwacht zal waarschijnlijk bier en haring hebben gehad als ontbijt. Bier was schoner dan water in die tijd. De voeding is nu zoveel beter en gevarieerder."

STER reclame