Weesp krijgt referendum over gemeentefusie na handtekeningenactie

tijd van publicatie Aangepast

Inwoners van Weesp hebben een referendum afgedwongen over de fusie van Weesp met een andere gemeente. De handtekeningenactie voor het referendum is een initiatief van het Comité Zelfstandig Weesp.

Weesp wil niet langer zelfstandig blijven, omdat de bestuurders denken dat de gemeente in de toekomst niet op eigen benen kan blijven staan. Weesp heeft zo'n 19.000 inwoners.

Weesp onderzocht de mogelijkheden om samen te gaan met Gooise Meren en Amsterdam. Die twee gemeenten begonnen ook allebei een lobby om Weesp naar hun gemeente te halen.

Zelf beslissen

Vorige week sprak een meerderheid van de raad zich uit voor aansluiting bij Amsterdam. Comité Zelfstandig Weesp wil echter dat de inwoners zelf beslissen waar Weesp naartoe gaat. Zij begonnen daarom een handtekeningenactie.

Het comité wist 675 handtekeningen op te halen, volgens de regels van de gemeente waren 467 voldoende om een referendum mogelijk te maken. Donderdag bespreekt de gemeenteraad het voorstel. De kans is groot dat dan wordt ingestemd met een volksraadpleging.

Opties

Hoe het referendum eruit gaat zien, is nog onduidelijk. Het comité ziet graag drie keuzes, schrijft NH Nieuws: Gooise Meren, Amsterdam of geen van beide. Maar die laatste is volgens de gemeente geen optie, omdat de raad in 2016 al heeft besloten dat Weesp niet zelfstandig kan blijven.

Als de raad donderdag inderdaad instemt met een referendum, dan wordt een besluit over de fusie uitgesteld. Oorspronkelijk zou de raad donderdag al de knoop doorhakken over met welke gemeente Weesp in zee gaat.

Dit is een artikel van

STER Reclame