NOS Nieuws

Gedwongen opname voor man die legertruck stal

Een 21-jarige inwoner van Veldhoven die in juni een legertruck van de militaire basis Oirschot stal en ging joyriden, moet een jaar worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De man lijdt aan een "ziekelijke stoornis" en is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De Veldhovenaar kreeg toegang tot het militaire terrein door een toegangspas uit een rugzak van een militair te stelen. In de tas zat ook de sleutel van een militaire vrachtauto waarmee hij door een van de afgesloten toegangspoorten reed.

Vervolgens reed hij richting Veldhoven, gebruikte hij de legitimatie van de eigenaar van de tas in een winkel en probeerde hij met de pinpas van de militair een telefoonabonnement af te sluiten. Toen hij daarna op weg ging naar Woensel reed hij tegen een geparkeerde auto.

Stoornis

Volgens de rechtbank had het handelen van de man niet alleen materiële schade tot gevolg, maar ontstonden door zijn gedrag in de plaatselijke gemeenschap ook gevoelens van angst en onveiligheid. Bovendien had hij geen rijbewijs en vormde hij daardoor een gevaar voor andere weggebruikers.

Uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek bleek dat de man lijdt aan een psychische stoornis. Zo heeft hij volgens de rechter de "stellige overtuiging" dat zijn gedrag nodig was om de veiligheid in Nederland ter discussie te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl