Een schip van SBM in de Braziliaanse haven van Brasfels
NOS Nieuws

SBM zet 200 miljoen opzij voor verwachte nieuwe boete voor corruptie

SBM Offshore heeft het opnieuw aan de stok met de Amerikaanse justitie en Braziliaanse autoriteiten over omkoping en corruptie. Omdat een nieuwe rechtszaak en een nieuwe boete of schikking dreigen, heeft het offshore- en scheepsbouwbedrijf alvast 238 miljoen dollar (205 miljoen euro) opzij gezet.

SBM Offshore worstelt al een paar jaar met een corruptieschandaal en heeft al voor 400 miljoen dollar geschikt.

Beleggers schrikken van de nieuwe miljoenen. Het aandeel SBM tuimelt op de Amsterdamse beurs zo'n tien procent naar beneden.

Smeergeld

In 2012 bracht een klokkenluider de al jarenlang gaande zijnde omkopingspraktijken aan het licht door medewerkers rond olie- en gasprojecten in Equatoriaal-Guinea, Angola en Brazilië. Via tussenpersonen werden tientallen miljoenen dollars smeergeld betaald om opdrachten binnen te halen.

Eind 2014 werd een schikking met het Nederlandse OM getroffen en 240 miljoen dollar betaald. Strafvervolging van de twee topmannen werd vorig jaar afgekocht voor 120.000 dollar. In juli 2016 werd voor 163 miljoen dollar geschikt met de Braziliaanse autoriteiten en het gedupeerde staatsoliebedrijf Petrobras.

Maar daarmee was de kous niet af. Volgens SBM zijn er nieuwe discussies met de Amerikaanse en Braziliaanse justitie. Met Brazilië komt de definitieve schikking maar niet rond. Het vorig jaar gesloten schikkingsakkoord met justitie werd door een rechter van tafel geveegd.

Daarnaast hebben de Amerikaanse autoriteiten de zaak heropend naar aanleiding van Braziliaanse aanklachten tegen een Amerikaanse oud-medewerker van SBM. Zij sturen aan op een nieuwe boete. Om die reden treft het bedrijf nu opnieuw een voorziening.

Afsluiten

SBM wil de affaire liefst zo snel mogelijk definitief afsluiten. "We willen niet zulke hoge bedragen betalen en vervolgens weer geconfronteerd worden met nieuwe rechtszaken van andere partijen", zegt bestuurder Erik Lagendijk.

Zolang de corruptiezaak niet is afgehandeld kan het bedrijf geen opdrachten aannemen van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Bij SBM Offshore werken wereldwijd bijna 5000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl