NOS

Sofyan Amrabat verkoos een interlandloopbaan bij Marokko deze week boven een eventuele carrière als international van Oranje. Gelijk laaide er een discussie op over de achtergronden van zo'n keuze voor spelers met een dubbele nationaliteit. NOS-commentator Arno Vermeulen ziet geen groot probleem voor het Nederlands voetbal.

"Amrabat is een talentvolle speler, maar geen Messi", aldus Vermeulen. "Er staan ook geen waanzinnige Marokkaanse talenten met een dubbel paspoort klaar. Dit raakt het Nederlandse voetbal niet echt. De toekomst van het Nederlandse voetbal valt of staat niet bij de afwegingen van spelers met een dubbel paspoort."

Keuze met het hart?

Pierre van Hooijdonk stoort zich aan de zogenoemde 'keuze met het hart' die sommige spelers met een dubbel paspoort als reden aanvoeren. "Je moet die keuze maken op gevoel. Dan ga je toch niet met twee partijen praten?"

Vermeulen vindt dat niet gek. "De KNVB heeft Amrabat zelf uitgenodigd. Dat is ook een kwestie van beleefdheid."

'Amrabat is talentvol, maar geen Messi'

De keuze van Amrabat voor Marokko kwam voor Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag niet als een verrassing. "Daarover heb ik nooit getwijfeld. Met Marokko kan hij nog naar het WK en zijn broer Nordin speelt ook voor Marokko."

'Advocaat heeft niks te beslissen'

Zonder Amrabat gaat Dick Advocaat maandag zijn laatste periode als bondscoach in, al liet Advocaat daar zelf vrijdag op de persconferentie nog wat onduidelijkheid over bestaan. Maar volgens Vermeulen is het helemaal niet zo onduidelijk. Het is klaar.

'Advocaat heeft niks te beslissen'

"Alsof Advocaat iets te bepalen heeft", stelt Vermeulen. "Hij maakt iets spannend wat helemaal niet spannend is. Zijn contract loopt af en er is nog geen gesprek met de KNVB geweest. Maar hij heeft al wel besloten?! Hij heeft niks te beslissen."

'Gewoon Koeman pakken'

Voor Van der Gaag is een vervolg met Advocaat als bondscoach geen optie. "We moeten een frisse start maken. Duidelijk. Het belangrijkste is wat de KNVB nu wil."

'KNVB moet gewoon Koeman nemen als bondscoach'

Van der Gaag wil geen namen noemen, maar oud-international Regi Blinker wel. Hij heeft één naam op het oog. "Gewoon Koeman pakken. Ronald wil zelf ook. Met hem kan je die frisse start maken."

"Koeman is de meest logische kandidaat", vindt ook die andere oud-international aan tafel, Van Hooijdonk. "Hij is ook de meest veilige keus. En hij wordt breed gedragen in medialand. Ook niet onbelangrijk tegenwoordig."

STER reclame