De politie arresteert een activist in Moskou
NOS NieuwsAangepast

Honderden arrestaties bij nationalistische protesten in Rusland

De Russische politie heeft in het centrum van Moskou 263 aanhangers van een rechts-nationalistische groepering opgepakt. Ook in Sint-Petersburg en andere steden zijn tientallen arrestaties verricht.

Bij het Manege-plein bij het Kremlin in Moskou namen de arrestanten deel aan een demonstratie tegen president Poetin waarvoor geen toestemming was verleend. Ze zijn gearresteerd vanwege het schenden van de openbare orde. Sommigen zouden wapens bij zich hebben gehad.

Tot de demonstratie was opgeroepen door een extreem-nationalistische groepering, Artpodgotovka. Die groep werd afgelopen week tot extremistisch bestempeld door een Russische rechtbank. De leider van Artpodgotovka had op zijn website opgeroepen tot een nieuwe "volksrevolutie", om zo een einde te maken van het presidentschap van Poetin.

Oktoberrevolutie

Dinsdag is het honderd jaar geleden dat de Oktoberrevolutie revolutie begon. Daarbij namen de communisten de macht over. Na een burgeroorlog vormden ze in 1922 de Sovjet-Unie. De revolutie begon volgens de juliaanse kalender die toen in Rusland werd gebruikt op 25 oktober; volgens de westerse kalender was het 7 november.

Poetin heeft geen herdenking van de Oktoberrevolutie georganiseerd. De Russisch orthodoxe kerk, die steun van Poetin krijgt, ziet de communistische revolutie als een zwarte bladzijde uit de Russische geschiedenis. De kerk heeft de door de communisten vermoorde tsaar Nicolaas II en zijn familie heilig verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl