De Catalaanse leider Puigdemont is in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Puigdemont en ministers geven zichzelf aan bij Belgische politie

De afgezette Catalaanse regiopresident Puigdemont en de vier ministers die met hem in België zijn, hebben zichzelf aangegeven bij de Belgische politie. De Belgische autoriteiten hebben dat op een persconferentie bekendgemaakt.

Puigdemont en zijn ministers hebben zichzelf vanochtend om kwart over negen aangegeven. In bijzijn van hun advocaten zijn ze officieel ingelicht over het Europese arrestatiebevel. Ze worden vanmiddag verhoord door een onderzoeksrechter. Die moet binnen 24 uur zeggen wat hij met het Europese bevel doet.

Die rechter heeft verscheidene opties. Hij kan weigeren om het aanhoudingsbevel uit te voeren, ook kan hij de Catalanen aanhouden of onder voorwaarden vrijlaten.

Kwestie nog niet afgelopen

Als de rechter het Europese arrestatiebevel opvolgt, moet een raadkamer binnen twee weken een besluit nemen over het Spaanse aanhoudingsbevel. Daarna kan een eventueel beroep nog twee weken duren.

Spanje heeft België om de aanhouding van het afgezette vijftal gevraagd, nadat ze donderdag niet verschenen waren voor de rechter in Madrid.

De Catalanen worden in Spanje vervolgd voor rebellie, opruiing en misbruik van gemeenschapsgelden. Daarop staat een gevangenisstraf van 30 jaar. België zei vrijdag dat de aanhoudingsbevelen worden onderzocht.

OM: onderzoeksrechter beslist binnen 24 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl