NOS NieuwsAangepast

Protest bij bruinkoolmijnen Duitsland beëindigd

Duitse politie-agenten hebben een einde gemaakt aan de demonstratie van klimaatactivisten bij een bruinkoolmijn in Hambach.

In de buurt van de Duitse stad Bonn protesteerden klimaatactivisten tegen de CO2-uitstoot van kolenmijnen. Ze blokkeerden een bruinkoolmijn in Hambach om de productie daar te dwarsbomen. Het lijkt erop dat een deel van de werkzaamheden is stilgelegd vanwege de actie.

Volgens de actievoerders waren zeker 4000 mensen uit verscheidene Europese landen op de been. Ook waren er een paar honderd Nederlanders, van verschillende klimaatgroepen.

Honderden activisten probeerden aan het begin van de middag de mijn binnen te dringen. Daarbij ontstond een confrontatie met de politie, die pepperspray gebruikte. Een persoon is opgepakt.

Klimaatactivisten op de been tegen bruinkoolmijnen

De bruinkoolindustrie in het Rijnland is nog altijd een belangrijke energiebron voor Duitsland en ook een grote bron van CO2-uitstoot. Vandaag begint in Bonn de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties, waar wordt vergaderd over het Parijse klimaatakkoord. De activisten vinden dat de politiek te langzaam reageert op de opwarming van het klimaat.

Voorafgaand aan de mars was er een ceremonie van de Pacific Climate Warriors. Zij vertegenwoordigen een grote groep inheemse gemeenschappen op de eilanden in de Stille Oceaan. De actievoerders overhandigden een symbolisch rood bloemenkleed, gemaakt van traditionele kleding.

In mei vorig jaar escaleerde een demonstratie bij een bruinkoolmijn in Duitsland. In de regio Lausitz raakten activisten slaags met bewakers van de mijn en met de politie. Zo'n 120 betogers werden opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl