'Dit Feyenoord mist de bezieling om opnieuw kampioen te worden'

Aangepast
Giovanni van Bronckhorst, trainer van het dolende Feyenoord ANP

Kommer en kwel aan de Maas. Vier kansloze nederlagen in de Champions League en een zesde plaats in de eredivisie. Na de vreugdesprongen van vorig seizoen is het nu vooral door de zure appel heen bijten voor de Feyenoorders.

Het spel vermaakt (nog) niet, goals vallen uiterst moeizaam en de achterhoede grossiert in fouten. Van de zo nu en dan swingende kampioensploeg lijkt nog maar weinig over. Dat blijkt al helemaal uit de feiten.

Feyenoord: de laatste twaalf wedstrijden NOS

Van de laatste twaalf duels won Feyenoord er slechts drie, waarvan eentje met de nodige moeite van de amateurs van AVV Swift. Crisis dus in Rotterdam-Zuid. Vier stellingen over het dolende elftal, voorgelegd aan de oud-Feyenoorders Edwin Zoetebier en Jan Everse en NOS-voetbalcommentator en volger van Feyenoord Arman Avsaroglu.

Na de landstitel van vorig seizoen is de honger gestild bij Feyenoord

Everse: "Die honger werd enorm gepusht door Dirk Kuijt. In elk interview dat hij gaf, sprak hij over de titel. Nu mis ik de gretigheid, de bezieling en de wil om opnieuw kampioen te worden. Niemand pakt het nu op. Er loopt eigenlijk geen enkele speler met genoeg uitstraling en persoonlijkheid die dat overneemt."

Avsaroglu: "Die stelling deel ik wel. Dat merk je ook bij de supporters. Zo opgefokt als het vorig seizoen was... Dat is nu minder. De honger moet op een andere manier komen, maar dat lukt nog niet. Wat ook meespeelt, is dat ze vorig seizoen met een vast elftal speelden en nu niet, mede door alle blessures."

Zoetebier: "Nee, dat is onzin. Het heeft puur te maken met de vele veranderingen binnen de selectie. De nederlagen in de Champions League werken ook niet mee."

Feyenoord gaat gebukt onder de blessures

Everse: "Er zijn er nogal wat, hè. Kevin Diks en Renato Tapia in het centrum, daar word je niet vrolijk van natuurlijk. Sofyan Amrabat als rechtsback is bovendien een noodgreep. Hij moet eerst een jaar wennen aan het niveau van Feyenoord. Noodgrepen pakken weleens vervelend uit."

"Het heeft ook met kwaliteit te maken en als je elke week wint, heb je nooit een blessure. Gaat het niet goed, dan lijkt het ook in je kop te gaan zitten en loop je eerder iets op."

Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden Pro Shots

Avsaroglu: "Tegen Napoli stond er niemand van het kampioensteam van vorig jaar op het veld. Dat was heel extreem. Ze leunden echt op Jørgensen. Hij viel weg, juist op de enige positie die niet dubbel bezet is. Want Michiel Kramer is niet goed genoeg gebleken. Verder vielen in de as ook de twee centrale verdedigers weg. Dat is bijna niet meer op te vangen."

Zoetebier: "Min of meer wel, ja. De selectie kan alle blessuregevallen op dit moment gewoon niet opvangen."

Feyenoord mist Dirk Kuijt

Everse: "Voetballend gezien niet, maar in de kleedkamer wel. Al vind ik dat soort teksten normaal onzin: je kunt beter belangrijk zijn op het veld. Dirk hield de boel echt scherp. Als het nu slap wordt, corrigeert niemand. Iemand met zijn drive, enthousiasme en wil om te winnen zie ik niet lopen. Het is jammer dat Dirk niet vijf jaar jonger is."

Dirk Kuijt ANP

Avsaroglu: "Ja, dat denk ik wel. Niet zozeer qua voetbal, maar wel iemand met zijn drive. Een echte leider. Karim El Ahmadi gaat wel voorop in de strijd, maar praat minder en is meer met zichzelf bezig. Kuijt was echt bezig met een missie. Dat ene doel, dat zie je niet meer."

Zoetebier: "Zijn karakter wordt zeker gemist. Hij waakte binnen de kleedkamer over de groep en dat is hartstikke belangrijk."

Feyenoord gaat alsnog de aansluiting vinden bij PSV en Ajax

Everse: "Als de geblesseerde spelers niet voor de winterstop terug zijn, ben ik bang dat achterstand te groot is. Het voetbal is ook te matig om te denken dat Feyenoord overal even gaat winnen. Tegen ADO Den Haag gaat het ook gewoon een heel vervelende wedstrijd worden."

De spelers van Feyenoord druipen af na de 2-1 nederlaag bij Sjachtar Donetsk Pro Shots

Avsaroglu: "Ik heb er een hard hoofd in. Ik kan mij niet voorstellen dat PSV nog veel punten gaat laten liggen, gezien het scorend vermogen dat daar zit. En Feyenoord speelt ook nog twee Champions League-duels."

Zoetebier: "Ik denk het wel. Als ze straks klaar zijn in Europa kan de focus vol op de competitie. Is dan ook het centrale duo hersteld, dan kunnen ze terugkomen. Feyenoord heeft minder kwaliteit dan PSV en Ajax, maar is een beter team. Daar is Feyenoord altijd sterk in. Ze moeten nu gewoon rustig blijven. Er zit een goede staf om het in goede banen te leiden."

ADO Den Haag-Feyenoord begint vanmiddag om 12.30 en is rechtstreeks te volgen in Langs de Lijn op NPO Radio 1, Teletekstpagina 821 en via het liveblog op NOS.nl. De samenvatting is te zien vanaf 19.00 uur op NOS.nl en NPO 1 in Studio Sport Eredivisie.

STER Reclame