'Het is verschrikkelijk daar beneden'

"We hebben het gevecht met het monster van Whitechapel gewonnen." Met die woorden kondigde waterbedrijf Thames Water de overwinning aan op de 250 meter lange 'vetberg' die vastzat in het rioleringsnetwerk van Londen.

Twee maanden geleden werd begonnen aan de operatie om de 130 ton wegende ophoping van luiers, natte doekjes, vet en andere viezigheid weg te halen. In eerste instantie werd gedacht dat de klus met drie weken geklaard zou zijn, maar dat duurde toch iets langer.

De vetberg in het riool voor en na

"Het was alsof we moesten vechten tegen een groot monster uit een Harry Potter-film", zegt de projectleider. "Bij iedere stap kwamen we weer een nieuwe vetberg-uitdaging tegen." De werkers gingen het 'monster' te lijf met "brute kracht en scheppen".

De fatberg, een samentrekking van de woorden 'vet' en 'ijsberg', bevond zich onder de straten van de Londense wijk Whitechapel. De troep woog meer dan 11 dubbeldekker-bussen en was in de loop van de tijd bijna versteend.

Het schoonmaken van vuilophopingen in de soms meer dan honderd jaar oude rioolbuizen kost iedere maand meer dan een miljoen euro. Thames Water hoopt dat de vetberg een waarschuwing is aan iedereen die erover denkt om frituurolie of luiers door het toilet te spoelen.

Twee vetberg-bestrijders vieren de overwinning Thames Water

STER reclame