President Trump voorafgaand aan een toespraak tot Amerikaanse militairen in Japan
NOS NieuwsAangepast

Trump verwacht ontmoeting met Poetin in Azië

De Amerikaanse president Trump verwacht dat hij op zijn reis door Azië, die vannacht is begonnen in Japan, een ontmoeting zal hebben met zijn Russische ambtgenoot Poetin. Dat heeft hij tegen journalisten gezegd die met hem meereisden in het presidentiële vliegtuig.

"We willen dat hij ons helpt met Noord-Korea", zei Trump. Beide presidenten hebben twee keer de gelegenheid voor een gesprek: op een bijeenkomst van de organisatie van landen aan de Stille Oceaan (APEC) in Vietnam, en later nog in de Filippijnen. De twee ontmoetten elkaar dit jaar al op G20, afgelopen zomer in Hamburg.

Totale zwakte

Tijdens de reis door Oost-Azië, die twaalf dagen duurt, bezoekt Trump vijf landen, waaronder China en Zuid-Korea. Noord-Korea zal overal een belangrijk gespreksonderwerp zijn. Aan boord van de Air Force One noemde Trump de spanningen met Pyongyang "een groot probleem, dat opgelost moet worden". "Na 25 jaar totale zwakte kiezen wij voor een heel andere benadering."

In dat licht is het van betekenis hoe Trumps bezoek aan China, de enige bondgenoot van Noord-Korea, verloopt. De Chinese leider Xi Jinping heeft net zijn greep op de macht verstevigd, maar Trump wees verslaggevers op de onverminderd hoge beurskoers en de goed draaiende economie in de VS om te beargumenteren dat Xi en hij op voet van gelijkheid zullen praten. "We hebben enkele van de beste groeicijfers ooit laten zien", zei Trump. "Hij weet dat en heeft daar respect voor. Hij is mijn vriend. Hij ziet ons als heel, heel sterk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl