Maan treedt op tijdens de jubileumuitzending van Emma TV
NOS NieuwsAangepast

Ziekenomroepen in zwaar weer, maar kinderzenders doen het goed

Radio en televisie in het ziekenhuis, gemaakt door het ziekenhuis. Vroeger was dat heel normaal, maar tegenwoordig hebben de klassieke ziekenhuisomroepen het zwaar. Ziekenhuis-tv voor kinderen wordt steeds populairder.

Tien jaar geleden waren er 150 huisomroepen aangesloten bij de Vereniging Huisomroepen Nederland (VHN). Nu zijn het er nog maar 62. Volgens voorzitter Jan Boedeltje zijn daarvoor diverse oorzaken.

"Vroeger lagen mensen langer in het ziekenhuis. Nu zijn ze vaak na een dag of een paar dagen weer weg. Ook heeft iedereen aan zijn bed een televisie, met veel keuze uit zenders. Mensen kijken liever gewone televisie." Maar dat geldt blijkbaar niet voor kinderen, want academische ziekenhuizen hebben de focus verlegd naar kindertelevisie.

35 jaar Emma TV: kinderomroep ziekenhuis doet het goed

Emma TV in het Amsterdamse Emma Kinderziekenhuis was de eerste en bestaat dit weekend 35 jaar. Het begon in 1981 als een pedagogisch project om kinderen even te laten vergeten dat ze ziek zijn. Nu is Emma TV uitgegroeid tot een complete omroep binnen het ziekenhuis. Twee keer per week is er een live-uitzending: een voor kinderen en een voor tieners.

Na de komst van Emma TV volgden andere ziekenhuizen. Zo heeft het Amalia Kinderziekenhuis van het Radboud UMC in Nijmegen een speciaal programma voor de jongste patiënten, KinderTV.

Sinds 1993 maken zij uitzendingen, voor en met kinderen. De Nijmeegse omroep zet ook nieuwe media in. Met een virtual-reality-bril kunnen langdurig zieke kinderen bijvoorbeeld een kijkje nemen in hun eigen huis, aan de eettafel.

Volgens medewerker Pieter van den Nieuwenhuizen dekt het woord televisie dan ook niet meer de lading. "We zien onszelf meer als een videoproductiebedrijf, of een werkplaats voor het maken van video's. Het kind is de baas."

Je kunt heel ver gaan met filmen en vloggen, maar privacy blijft voorop staan.

Dick Jonkers

Bert Buis KinderTV, de omroep van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, probeert ook mee te gaan met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Maar volgens Daan Matakena, producent van de omroep, is privacy een struikelblok.

"We merken dat het tweede scherm belangrijker wordt voor televisie en daar spelen we ook op in. We laten kinderen vloggen als ze dat willen en kunnen. We zouden ook wel graag willen streamen, bijvoorbeeld vanaf de bedden, maar dat is ingewikkeld in verband met privacy."

Ook Emma TV houdt alle gemaakte filmpjes intern. "Je kunt heel ver gaan met filmen en vloggen, maar privacy blijft voorop staan", zegt projectleider Dick Jonkers.

Van den Nieuwenhuizen van het Amalia Kinderziekenhuis is niet bang dat digitale ontwikkelingen kindertelevisie de das om gaan doen. "De zieke kinderen zijn blij met de afleiding en dat zal voor hen altijd belangrijk blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl