De lichamen van de omgekomen arbeiders bij de uitgebrande fabriek
NOS Nieuws

Niets klopte in ontplofte vuurwerkfabriek Jakarta

In de vuurwerkfabriek in de Indonesische hoofdstad Jakarta waar vorige maand 49 doden vielen bij een brand, werkten drie keer zoveel mensen als toegestaan en ontbraken zelfs de meest fundamentele veiligheidsmaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van de politie na de brand van 26 oktober waarbij de fabriek vrijwel volledig werd verwoest. Tientallen fabrieksarbeiders raakten gewond.

De eigenaar en de directeur van de fabriek zijn direct na de brand aangehouden. Ze worden verdacht van verwaarlozing met de dood tot gevolg.

Laswerk

Het vuur ontstond door een overspringende vonk bij laswerkzaamheden. Uit gesprekken die het Britse persbureau Reuters voerde met werknemers, rechercheurs en bestuurders blijkt dat er in de fabriek één uitgang was en één middelgrote brandblusser.

Er lag ruim 4000 kilo explosief materiaal opgeslagen, verdeeld over verschillende ruimten, waardoor binnen enkele minuten het hele pand in lichterlaaie stond. Op dat moment waren er 103 mensen aanwezig. Overlevenden vertelden naderhand dat er nooit rampenoefeningen werden gehouden, en dat ze niet op de hoogte waren van een evacuatieroute voor als er brand zou uitbreken.

Er brak meteen totale paniek uit onder de medewerkers, en niemand wist hoe de brandblusser werkte, zegt een overlevende. Het apparaat is dan ook ongebruikt gebleven.

Gat in muur geslagen

Na de eerste explosies in de fabriek sloegen politieagenten die toevallig in de buurt waren, met hamers en ijzeren staven een gat in de muur van het bedrijfspand. Tientallen werknemers konden zichzelf via deze opening in veiligheid brengen. De brandweer die door drukke woonwijken met smalle straatjes moest manoeuvreren, arriveerde pas na een uur bij de brandende fabriek.

Nadat de brand was bestreden, vond de politie in een hoek van het fabriekspand 44 verkoolde lichamen van werknemers. De overige slachtoffers vielen op andere plekken in het pand.

De autoriteiten vrezen dat bij de duizenden andere kleine en middelgrote bedrijven in de regio de veiligheidssituatie vergelijkbaar slecht is. De bestuurders dreigen die bedrijven te sluiten als ze niet direct maatregelen nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl