nos

"Het is het CDA niet om de macht te doen. Regeren is een middel, geen doel." Dat zei CDA-leider Buma op het najaarscongres van zijn partij in Nijmegen.

Het CDA regeerde jaren achtereen onder zijn partijleiders Lubbers (1982-1994) en Balkenende (2002-2010). De partij werd bekritiseerd als machtspartij. Maar volgens Buma gaat het CDA het nu anders doen. "De tijd is voorbij dat regeren het doel was. Dat welke posten we hadden belangrijker was dan wat we wilden bereiken. Dat 'ieder voor zich' de kop opstak zodra we succesvol werden ". Volgens Buma verdween daarmee het plezier en werden "vrienden concurrenten"

Buma: het gaat het CDA niet om de macht

Verantwoordelijkheid nemen staat volgens Buma centraal. "Regeren is vooral een middel om ons land eerlijker, veiliger en sterker te maken. Waar de verantwoordelijkheid voor elkaar sterker is dan het nastreven van het eigen gewin".

Buma benadrukte dat het CDA die verantwoordelijkheid samen met drie andere partijen neemt in een tijd waarin "steeds meer partijen niet mee willen regeren of in woorden dat wel suggereren maar in daden afhaken".

Regeren is geen pluche. Het is een spijkerbed

Sybrand Buma

Buma complimenteerde ook alle nieuwe bewindslieden die "van de ene op de andere dag het werk uit handen lieten vallen waar ze mee bezig waren."

​Als de dag na de verkiezingen de schuttersputjes weer worden opgezocht dan komt er een moment dat er helemaal geen regering meer te vormen is

Sybrand Buma

Buma waarschuwde ook voor een bedreiging van de democratie.

"We leven in een wereld met niet alleen vrienden. Er zijn landen, Rusland voorop, die onze openheid en vrijheid misbruiken. Dat is een bedreiging van onze democratie. Ik roep het nieuwe kabinet op om onze democratie te beschermen. Te waarschuwen, en maatregelen te nemen tegen inmenging. Er staat te veel op het spel".

STER reclame