John van den Brom
NOS VoetbalAangepast

Van den Brom geniet van gretige spelers: ze gaan maar door

"Kom op jongens, nog één bal. Dan is het klaar." John van den Brom moet zijn spelers vrijdagmiddag aan het eind van de training zowat naar binnen sleuren. Wout Weghorst kan niet genoeg voorzetten krijgen, maar de trainer wil dat zijn spits het rustig aan doet, één dag voor de wedstrijd tegen Willem II (vanavond, 18.30 uur).

"Het tekent hoe die jongens erin staan, ze blijven maar doorgaan en doorgaan", zegt Van den Brom. "Aan de ene kant wil je dat ze dit soort dingen blijven doen, maar alles wat je een dag voor de wedstrijd doet, neem je mee. Daarom zijn de laatste trainingen relatief korter en feller. Het moet niet te wild worden. Maar het siert de jongens dat ze dat willen."

Aan energie geen gebrek bij de selectie van AZ, dat een wisselvallige eerste seizoenshelft doormaakt. Mooie overwinningen op Heerenveen en FC Utrecht werden afgewisseld met tegenvallende resultaten tegen FC Groningen (1-1) en Excelsior (0-3).

Guus Til juicht na zijn gelijkmaker tegen Heerenveen

Wekelijks zijn de jonge talenten uit de eigen opleiding belangrijk voor AZ. Guus Til (19) boog vorig weekend een 1-0 achterstand met twee goals om in een 2-1 overwinning in Heerenveen.

"Guus was in de opleiding niet altijd de beste. Hij heeft hard moeten werken om zijn hoofd boven water te houden. Van die bereidheid om te investeren in zichzelf, profiteert hij nu."

Trainen vanaf half acht 's ochtends

Jeremy Helmer (20) maakt dit jaar ook veel minuten, al kwam hij in Friesland fysiek tekort tegen Denzel Dumfries. "Toch zet ik Jeremy er weer in, hij mag laten zien dat hij geleerd heeft van vorige week", zegt Van den Brom. "We hebben veel beelden met hem teruggekeken, alle informatie die hij krijgt moet hij oppakken en hopelijk laat hij het morgen dan weer zien."

Helmer stapt vroeg uit zijn bed om te werken aan zijn fysiek. "Jeremy is vier dagen in de week vanaf half acht 's ochtends bezig in de gym om sterker te worden."

"Wij verzamelen om negen uur, maar hij begint uit zichzelf eerder. Dat is niet iets wat wij tegen hem zeggen, hij wil graag beter worden en daarin investeren."

Jeremy Helmer na zijn goal tegen NAC

Van den Brom geniet ervan dat hij met zo veel jonge, gretige spelers kan werken. "Wij hebben een goede opleiding waarin we spelers opleiden voor het eerste elftal. Je kunt wel jonge spelers door laten stromen, maar als ze de kwaliteit niet hebben, is het niet leuk."

De sfeer na de zege op Heerenveen is goed, maar Van den Brom waakt voor te veel euforie. "We moeten de dingen die beter kunnen, blijven aangeven. Tegen Willem II wordt het weer een heel andere wedstrijd."

"Willem II speelt behoudend, niet zoals we ze normaal gesproken kennen. Wij moeten geduld opbrengen om door hun verdediging heen te spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl