Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg samen in het veld tegen OGC Nice
NOS VoetbalAangepast

Wanneer kiest Keizer voor Dolberg? 'Dat kan zondag al'

Het was een keuze uit luxe. Zo zou je de terugkeer van Klaas-Jan Huntelaar bij Ajax kunnen noemen. Immers, na een indrukwekkend eerste seizoen zou Kasper Dolberg onbetwist de aanvalsleider blijven in Amsterdam.

Door blessures en vormverlies belandde de Deen op de bank en greep Huntelaar zijn kans. Maar Dolberg is terug. Dat liet hij zien met twee doelpunten als invaller in De Kuip tegen Feyenoord. Een Klassieker, waarin Huntelaar trouwens de score opende.

Ajax-trainer Marcel Keizer was niet verbaasd. "We hebben altijd gezegd: Kasper komt echt wel weer terug. Hij is gewoon een hele goede voetballer. Het is alleen een kwestie van het juiste moment kiezen voor zijn terugkeer. Dat kan zondag al zijn."

Keizer: Dolberg gaat terugkeren, maar Huntelaar heeft kans gegrepen

Concurrentie

Twee dagen voor het duel in de Arena tegen FC Utrecht laat Keizer zich niet in zijn kaarten kijken. De vorm van Huntelaar en Dolberg stelt hem namelijk voor een lastige keuze. "Het zijn allebei goede spitsen, maar dat is prima voor ons. Huntelaar gaat voor zijn kans en gelijk heeft hij."

Voor het seizoen sprak Ajax met de routinier over zijn rol bij Ajax. Een rol waarbij hij vooral Dolberg zou moeten ondersteunen. "Hij weet ook wel dat er afspraken zijn gemaakt aan het begin van het seizoen", erkent Keizer. "Hij is belangrijk geweest voor het team als we dat nodig hadden. Dat is perfect."

Ajax-trainer Marcel Keizer

Toch zal Dolberg zelf zijn basisplaats moeten afdwingen. "Ik kan niet in zijn hoofd kijken, maar ik begrijp hem wel. Dat er onvrede bij hem is, hoop ik. Onrust hoop ik niet."

Toeval of niet, maar vandaag kreeg Dolberg op de training bezoek van zijn ontdekker John Steen Olsen. De Deense Ajax-scout bood in het verleden ook al een luisterend oor aan Zlatan Ibrahimovic en Christian Eriksen.

Voor Keizer blijft het vooral een luxeprobleem: "Wij moeten elke keer een afweging maken. Deze twee gaan het hele seizoen de concurrentiestrijd met elkaar aan."

Siem de Jong

Behalve Huntelaar klopt een andere routinier eveneens stevig op de deur. "Siem de Jong is klaar om te spelen", bevestigt Keizer. "Hij moest even wennen, want in Engeland wordt anders getraind. Maar hij is nog altijd heel goed in het positiespel. En hij maakt makkelijk een goal."

Een keuze voor Huntelaar en De Jong kan ook uitgelegd worden als een keuze tégen de Ajax-principes. Daarin zouden gelijkwaardige, eigen jeugdspelers namelijk een streepje voor hebben.

"We kiezen voor het beste team", countert Keizer. "En we hebben goede jeugdspelers. Het gaat bij Ajax natuurlijk om winnen. Ik vond niet dat er reden was voor paniek aan het begin van het seizoen. En nu moeten we ook niet de polonaise lopen. We vinden nog steeds dat we beter kunnen."

Vreugde bij Siem de Jong en Klaas-Jan Huntelaar in het met 1-3 gewonnen duel met Willem II

FC Utrecht

Sinds de thuisnederlaag tegen Vitesse (1-2) eind september boekte Ajax klinkende zeges op sc Heerenveen (0-4), Sparta (4-0), Feyenoord (1-4) en Willem II (1-3). Een reeks die volgens Keizer tegen het geplaagde FC Utrecht een vervolg moet krijgen.

"Ook als Utrecht in goeden doen was, zou het te doen moeten zijn", stelt Keizer. "Utrecht blijft een goed georganiseerde ploeg met goede, technische spelers. Onderschatten doen we ze totaal niet. Bovendien staat er bij Ajax-Utrecht altijd wat extra's op het spel. Daar zijn we ons heel bewust van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl