Kliniek Den Dolder neemt extra maatregelen na zorgen omwonenden
De kliniek in Den Dolder waar Michael P. verbleef heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen naar aanleiding van de zaak-Anne Faber. Op de website geeft de kliniek Altrecht Aventurijn antwoord op vragen van omwonenden.
Onder inwoners van Den Dolder waren na de dood van Anne Faber veel vragen over het reilen en zeilen in de forensisch psychiatrische kliniek. De 27-jarige verdachte Michael P. zou veel bewegingsvrijheid hebben gehad en zich geregeld buiten het terrein van de kliniek hebben begeven.
De gemeente Zeist, waar Den Dolder deel van uitmaakt, maakte vorige maand al bekend dat de politie extra surveilleert rond de kliniek. Ook is een wijkteam beschikbaar voor bezorgde burgers. Verder is de beveiliging rond het terrein onlangs aangescherpt en is meer verlichting bij fiets- en wandelpaden in de omgeving geplaatst. Op het terrein hangen bewakingscamera's.
Onderzoek
Ook heeft Altrecht Aventurijn antwoord gegeven op vragen die werden gesteld op de bewonersbijeenkomsten van vorige maand. Zo wilden mensen weten hoeveel patiënten op de afdeling worden behandeld en of werd overwogen de verloven van veroordeelden in te trekken.
In de kliniek in Den Dolder zitten zo'n 80 patiënten, waarvan ongeveer de helft is doorverwezen door een rechter. De patiënten hebben te maken met uiteenlopende psychiatrische stoornissen, van ADHD tot schizofrenie. De misdrijven die zij hebben gepleegd variëren van zeden- tot vermogensdelicten.
Aventurijn Altrecht onderzoekt nog of het verlof-systeem moet worden aangepast. De kliniek laat weten dat het op dit moment wettelijk gezien niet mogelijk is om alle verloven van mensen die uit de gevangenis zijn overgeplaatst in te trekken. Inspecteurs van onder meer het ministerie van Justitie en Veiligheid lichten momenteel de kliniek door.