Ferrari-baas Sergio Marchionne AFP

Het voornemen van Liberty Media om als eigenaar van de Formule 1 een nieuwe weg in te slaan met de koningsklasse van de autosport valt slecht bij de topteams. Na Mercedes heeft nu ook Ferrari laten weten grote problemen te hebben met de plannen, die deze week zijn onthuld. De Italiaanse renstal dreigt zelfs de Formule 1 te verlaten als de aangekondigde veranderingen worden doorgevoerd.

De plannen voor 2021 bestaan uit goedkopere motoren, minder complexe technologie en meer lawaai. Dit alles met als doel meer vermaak te bieden en de sport aantrekkelijker maken voor eventuele nieuwe fabrikanten.

'Onze unieke positie behouden'

Topman Sergio Marchionne van Ferrari kan zich vinden in het plan de kosten in de Formule 1 te reduceren, maar twijfelt sterk aan de strategische keuzes die Liberty Media voorstelt. "Formule 1 zit in ons DNA. We willen onze unieke positie behouden en versterken", verklaart de Italiaan zijn standpunt.

Formule 1 zit in ons DNA sinds onze geboorte

Ferrari-topman Sergio Marchionne

Marchionne staat niet alleen in zijn kritiek. Teambaas Toto Wolff van Mercedes heeft zich eerder deze week ook al negatief uitgelaten over de plannen. Volgens de baas van wereldkampioen Lewis Hamilton zal Mercedes de wijzigingen niet accepteren.

Sinds 1950 in Formule 1

Dinsdag zitten vertegenwoordigers van Liberty Media en de Formule 1-teams opnieuw bij elkaar. "Daar zullen we met de beste intenties aanschuiven. En dan zien we wel waar ons dat brengt. Als we de zandbak echter gaan veranderen in iets onherkenbaars, dan gaan wij er niet in spelen."

Ferrari is machtig in de Formule 1. Het is het enige team dat er vanaf de invoering van het wereldkampioenschap in 1950 bij is. De renstal heeft 228 GP's gewonnen, vijftien keer een wereldkampioen afgeleverd en zestien keer de wereldtitel voor constructeurs binnengehaald.

Sebastian Vettel in actie voor Ferrari AFP

Spierballentaal

Het is niet de eerste keer dat Ferrari dreigt met een vertrek. "Spierballentaal", noemt Formule 1-verslaggever Louis Dekker van de NOS de opmerkingen van Marchionne.

"Ferrari verdient bakken met geld aan de Formule 1. Zelfs als Mercedes de wereldkampioen levert, verdient Ferrari meer. Het is een onderhandelingstactiek", meent Dekker. "De Formule 1 kan niet zonder Ferrari en Ferrari niet zonder de Formule 1. Het zal allemaal wel meevallen."

STER reclame