Paspoort-controle op het vliegveld in Chicago
NOS NieuwsAangepast

Veroordeelde pedoseksuelen in VS krijgen aantekening in paspoort

Amerikaanse staatsburgers die veroordeeld zijn voor kindermisbruik, krijgen voortaan een aantekening in hun paspoort. The New York Times meldt dat zij een zinnetje over het gepleegde misdrijf krijgen bijgeschreven op de laatste bladzijde van hun identiteitsbewijs.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de wet, die dinsdag officieel van kracht werd, is bedoeld om kinderen en anderen te beschermen tegen misbruik en uitbuiting. Daarnaast moet de maatregel mensenhandel en sekstoerisme terugdringen.

Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de wet. In The New York Times spreken activisten van een glijdende schaal. "Gezien het huidige politieke klimaat zou het zomaar kunnen dat ook moslims in de toekomst een aantekening in hun paspoort krijgen."

Paspoort inleveren

De activisten wijzen erop dat ook mensen met een relatief licht vergrijp een aantekening krijgen. In de Verenigde Staten kunnen burgers voor seksueel misbruik worden veroordeeld terwijl ze op het moment van het misdrijf zelf nog minderjarig waren. Er zijn gevallen bekend van tieners die een strafblad hebben omdat ze naaktfoto's naar leeftijdsgenoten stuurden.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken krijgt binnenkort de namen van veroordeelden aangeleverd van het ministerie van Veiligheid. De mensen op deze lijst zullen bericht krijgen dat zij hun paspoort moeten inleveren. Ze krijgen het document terug als er een aantekening is gemaakt.

De vermelding komt alleen in paspoorten te staan, op identiteitskaarten is niet genoeg ruimte voor een extra zin. Het is onduidelijk hoeveel mensen een aantekening krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl