NOS NieuwsAangepast

Gat in de ozonlaag weer kleiner

Het gat in de ozonlaag in 2000 en in 2017

Het gat in de ozonlaag is kleiner dan het in tientallen jaren is geweest. Ruimtevaartorganisatie NASA zegt op basis van de laatste metingen dat het gat net zo groot is als in 1988.

Toch is het ozongat boven Antarctica nog altijd 19,6 miljoen vierkante kilometer. De grootste omvang bereikte het gat in 2006, sindsdien wordt het gestaag kleiner (alleen in 2015 werd het weer even groter).

Bescherming

Het gat krimpt doordat de schadelijke cfk's die vroeger in koelkasten werden gebruikt tegenwoordig verboden zijn. Ook hebben stormachtige weersomstandigheden in de atmosfeer boven Antarctica dit jaar een rol gespeeld, zegt NASA. Daardoor zijn hoge luchtlagen warmer geworden en kregen stoffen als chloor en broom geen kans om de ozon af te breken.

Het gat in de ozonlaag ontstaat ieder jaar in september en verdwijnt weer in begin december. De grootte van het gat verschilt per jaar. Een onderzoeker van NASA zegt dat wetenschappers nog niet precies weten hoe het komt dat er soms meer stormachtige jaren zijn in de atmosfeer, en dus kleinere ozongaten, dan in andere jaren.

De ozonlaag beschermt de aarde tegen schadelijke uv-straling die onder meer huidkanker veroorzaakt. Zonder de ozonlaag is er geen leven mogelijk op aarde. NASA verwacht dat het gat in 2070 ongeveer even groot is als het in 1980 was.

Dat het gat in de ozonlaag zich herstelt wil niet zeggen dat het klimaatprobleem voorbij is. Klimaatwetenschappers waarschuwen ervoor dat de opwarming van de aarde de grootste bedreiging van de planeet op dit moment is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl