Milieuclubs eisen stop op handel in steenkool
Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de doorvoer van steenkool via de havens van Rotterdam en Amsterdam. Dat vinden milieuorganisaties zoals Greenpeace, Natuur en Milieu en Milieudefensie. Ze vinden dat de doorvoer haaks staat op de klimaatambities die Nederland en de rest van Europa heeft.
In de Amsterdamse haven is er vanmiddag een 'kolencruise', georganiseerd door PAX, ActionAid en het tijdschrift Vice Versa.
In Rotterdam en Amsterdam worden de meeste kolen doorgevoerd van heel Europa. Ook is de kolenoverslag in de eerste zes maanden van dit jaar opnieuw gestegen: in Rotterdam met bijna 10 procent en in Amsterdam met 20 procent.
Kolencentrales stoten veel CO2 uit. Daarom wil het kabinet alle kolencentrales tussen nu en 2030 sluiten. Maar Nederland is dus ook een grote importeur van kolen voor de staalindustrie en de kolencentrales in de rest van Europa, met name Duitsland.
Kolencruise
Om de uitstoot van CO2 terug te dringen moet Nederland niet alleen zo snel mogelijk stoppen met het verstoken van kolen, maar ook met de doorvoer ervan, vinden de milieuorganisaties.
De protestboot van PAX, ActionAid en Vice Versa vaart vanmiddag langs de kolenoverslag om mensen de bergen steenkool te laten zien die op de kade liggen. Ook gaat de tocht langs Centrale Hemweg, die deels op kolen draait. Het havenbedrijf zegt zelf ook mee te varen om de dialoog aan te kunnen gaan met de actievoerders.
Rotterdamse haven
Greenpeace, Natuur en Milieu en Milieudefensie zijn bezig de gemeenteraad van Rotterdam zover te krijgen dat die ervoor zorgt dat de Rotterdamse haven stopt met de doorvoer van kolen voor centrales. Zij schreven de raad hierover onlangs een brief (.pdf).
Een woordvoerder van de Rotterdamse haven zegt in een reactie dat de doorvoer voorlopig niet stopt. Want ook al is in bijvoorbeeld Duitsland de hoeveelheid duurzame energie flink gegroeid, wind en zon laten het soms afweten. "We kunnen niet zomaar stoppen met kolen. Dan zadelen we onze oosterburen op met een groot probleem. De kolencentrales daar draaien als back-up voor zonne- en windenergie."
Klimaattop
Maandag begint in Bonn een internationale klimaattop. Vandaag vertrekken er twee bussen met actievoerders naar Duitsland. De actievoerders van Fossielvrij NL en Code Rood zijn van plan om zich aan te sluiten bij actievoerders uit andere landen.
Ze willen zondag, een dag voor de top, een aantal bruinkoolmijnen in het Rijnland bezetten. Volgens de actievoerders is de bruinkoolindustrie in dit gebied, net over de grens van Limburg, de grootste bron van CO2-uitstoot in Europa.
"Terwijl wereldleiders afspraken maken om verdere opwarming tegen te gaan, gaat vlak bij Bonn elke seconde meer dan een ton CO2 de lucht in. Dat is meer dan één persoon in Bangladesh in een heel jaar uitstoot. Politieke actie gaat veel te langzaam", schrijven ze in een aankondiging van hun actie. "Daarom nemen wij nu het heft in eigen hand om klimaatontwrichting te stoppen."