Inwoners van Puerto Rico sjouwen met voedselpakketten. Weken nadat orkaan Maria een spoor van vernieling achterliet, is de nood nog altijd hoog
NOS NieuwsAangepast

Trump trekt alsnog portemonnee voor verwoest Puerto Rico

President Donald Trump maakt extra geld vrij voor de wederopbouw van Puerto Rico. De Amerikaanse regering belooft 90 procent van de kosten te betalen, liet het Witte Huis donderdagavond weten.

Dat is aanzienlijk meer dan de gebruikelijke 75 procent die de federale overheid bijdraagt na dit soort rampen; individuele staten worden geacht een kwart van de kosten zelf op te brengen.

Hiermee laat Trump zich alsnog van een genereuze kant zien. Nadat Puerto Rico in september werd getroffen door de orkaan Maria, toonde de president aanvankelijk weinig mededogen. Hij wees vooral op de grote schuld die het eiland - een autonoom gebied binnen de VS - heeft.

Failliet

Met het geld uit Washington moet de verwoeste infrastructuur van Puerto Rico worden hersteld, waaronder wegen, bruggen, ziekenhuizen en scholen. De bijdrage van de Amerikaanse regering is ook bedoeld voor de reparatie van het elektriciteitsnetwerk op het eiland, dat pas voor zo'n 30 procent is hersteld.

Met de gouverneur van Puerto Rico is overeengekomen dat externe adviseurs zullen bepalen hoeveel geld er per project nodig is, en of het doelmatig wordt besteed. Puerto Rico verkeert in staat van faillissement en heeft een schuld van 72 miljard dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl