De Anadol A1 Wikimedia Commons

Wat de Trabant is voor Oost-Duitsland, is de Anadol voor Turkije. Het was de eerste personenauto die helemaal in Turkije geproduceerd werd. Het merk hield begin jaren 90 op te bestaan, maar president Erdogan wil nu dat er een nieuw Turks automerk komt.

De nieuwe Turkse auto moet er in 2021 zijn, melden Turkse media. Het project moet tot stand komen door een samenwerking van vijf grote Turkse bedrijven, waaronder telecombedrijf Turkcell. Volgens Erdogan hebben de Turken veel behoefte aan een echt Turkse auto.

De eerste Anadol A1 rolde in december 1966 in Istanbul van de band. Hij had een 1200cc-motor, typerende ronde koplampen en woog iets meer dan 800 kilo. In 1970 kwam de Anadol A2 op de markt. Deze had vier deuren en een brede voorbank, waar zowel de bestuurder als de passagier op kon zitten.

Anadol P2 500 Andrew Bone / Flickr / CC / by

In 1991 werd het laatste exemplaar gemaakt, een P2 500. Dat was een pick-uptruck waar er bijna 37.000 van zijn gemaakt. Deze wagen was vooral in trek bij de Turkse postdienst.

In totaal werden er ongeveer 100.000 Anadol-auto's gefabriceerd. Sindsdien produceert de Turkse auto-industrie vooral voor Europese en Amerikaanse merken.

STER reclame