Piramide van Cheops
NOS NieuwsAangepast

Verborgen ruimte van 30 meter ontdekt in Piramide van Cheops

De Piramide van Cheops werd 4500 jaar geleden gebouwd, maar is voor velen nog steeds een raadsel. Onderzoekers hebben nu midden in de piramide een verborgen ruimte ontdekt, met een lengte van maar liefst dertig meter. De geleerden hebben alleen nog geen idee waartoe die precies diende, schrijft het Britse natuurwetenschappelijke blad Nature.

De ruimte is ontdekt met behulp van een soort kosmische straling, die in hogere lagen van de atmosfeer zogeheten muonen creëert. Die zware varianten van elektronen schieten overal doorheen en kunnen zelfs in gesteente honderden meters afleggen.

Onderzoekers hebben de ontdekte ruimte nog niet kunnen bereiken. De zogenoemde Koningskamer, Koninginnekamer, Grote Galerij en een ondergrondse kamer waren voor de ontdekking de enige bekende ruimtes.

De Piramide van Cheops van binnen

De Piramide van Cheops, ook wel de Grote Piramide genoemd, is een van de zeven klassieke wereldwonderen. Het is het enige wereldwonder uit de klassieke oudheid dat nog geheel intact is. De piramide is onderdeel van de Piramiden van Gizeh, een piramidegroep in de Egyptische miljoenenstad Gizeh bij Caïro.

Hoe de bijna 140 meter hoge en 230 meter brede piramide ooit is gebouwd, weet niemand. De piramide is gebouwd onder het bewind van farao Cheops (2509-2483 v.C.).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl