Verwoeste straten van de inmiddels bevrijde Syrische stad Raqqa
NOS NieuwsAangepast

Utrechter moet twee jaar de cel in vanwege koken voor IS

Een man die maandenlang in Irak en Syrië kookte voor strijders van IS heeft van de rechter drie jaar gevangenisstraf gekregen, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij is veroordeeld voor deelname aan een organisatie met een terroristisch oogmerk.

De 41-jarige man uit Utrecht vestigde zich in de zomer van 2015 in het strijdgebied van IS. Hij ging wonen bij zijn broer en neef die er al waren. De man legde in de Syrische stad Raqqa en de Iraakse stad Mosul telefoonlijnen aan en kookte voor de gewonde strijders die terugkwamen van het front. Daarmee verdiende hij zo'n 50 dollar per maand.

Strafbaar

De rechtbank oordeelt, net als het Openbaar Ministerie, dat de man met zijn werkzaamheden IS heeft ondersteund. "Natuurlijk maakt het voor de hoogte van de straf wel uit of je hebt geschoten met een kalasjnikov of gewonden hebt verzorgd, maar alles wat je doet om die club te ondersteunen is strafbaar", licht de persrechter toe.

Het OM had vier jaar cel geëist, maar na onderzoek van vergelijkbare zaken besloot de rechter tot een celstraf van een jaar minder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl