Een medewerker van AkzoNobel inspecteert een verfblik
NOS NieuwsAangepast

OM eist 4,5 ton boete van AkzoNobel om 'gevaarlijke incidenten'

Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtbank in Rotterdam een boete van 450.000 euro geëist tegen verfconcern AkzoNobel. Bij het bedrijf gebeurden in 2013 en 2015 ongelukken met chloorgas en zoutzuur. Het OM stelt dat AkzoNobel onvoorzichtig is geweest en dat daardoor mensen en het milieu in gevaar zijn gebracht.

Een van de incidenten gebeurde in april 2013. Toen kwam bij werkzaamheden aan leidingen chloorgas vrij. Twee werknemers ademden het gas in, raakten onwel en werden naar het ziekenhuis gebracht. Verder raakten in januari 2015 vier personeelsleden gewond toen zij zoutzuur over zich heen kregen.

Volgens het OM zijn in beide gevallen de veiligheidsvoorschriften niet goed opgevolgd. Zo droegen de werknemers die met het zoutzuur in aanraking kwamen, geen beschermende kleding. Ook waren de risico's niet goed in kaart gebracht. Bij het ongeluk kwam een wolk met zoutzuur vrij, waarna omliggende bedrijven werden ontruimd.

Menselijke fouten

"De incidenten hadden voorkomen kunnen worden als het bedrijf veiligheid op één had gesteld", zei de officier van justitie in de rechtbank. "Een dergelijke houding hoort niet bij een toonaangevend bedrijf als AkzoNobel."

Het verfbedrijf geeft in een reactie toe dat bij beide ongelukken de veiligheidsvoorschriften niet zijn gevolgd. Maar volgens AkzoNobel kwam dat door menselijke fouten. Het bedrijf zegt dat de medewerkers duidelijk wordt gemaakt dat strikte naleving van de procedures belangrijk is.

Verontrustend beeld

Naast de genoemde ongelukken gaf het verfconcern ook tot twee keer toe niet door dat er stoffen waren geloosd in water. De officier van justitie: "Uit het dossier rijst een verontrustend beeld op van een bedrijf waarbij de gezondheid van werknemers en van omliggende bedrijven en het milieu helemaal niet belangrijk zijn."

Het OM vindt de manier waarop AkzoNobel met de veiligheid is omgesprongen zo onzorgvuldig dat een boete van enkele tonnen op zijn plaats is. De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl