Het pand van Islamitische Stichting Qanitoen
NOS NieuwsAangepast

Stichting moet stoppen met gebedsdiensten in Haagse 'boekwinkel'

Het pand van de islamitische stichting Qanitoen aan de Cilliersstraat in Den Haag mag niet meer als gebedsruimte worden gebruikt. Dat heeft de rechtbank bepaald in een zaak die de gemeente Den Haag heeft aangespannen.

Het pand, dat als een islamitische boekhandel staat geregistreerd, zou gebruikt worden voor religieuze activiteiten. En dat is in strijd met het erfpachtcontract. Daarin staat dat het pand alleen als bedrijfsruimte mag worden gebruikt.

Als Qanitoen het pand blijft gebruiken als gebedsruimte, moet de stichting een dwangsom van 5000 euro per dag betalen, tot een maximum van 100.000 euro.

De boekhandel ligt al een poosje onder vuur omdat het een podium biedt aan de omstreden imam Fawaz Jneid, die door de Haagse burgemeester Pauline Krikke als zeer ongewenst wordt gezien vanwege zijn opvattingen. Fawaz heeft een gebiedsverbod voor de wijken Transvaal en de Schilderswijk. De burgemeester wil voorkomen dat de imam opnieuw een voet aan de grond krijgt in de stad.

Fawaz Jneid vocht het gebiedsverbod aan. Vandaag werd de zaak, die losstaat van bovenstaande, behandeld in de rechtbank. Op 23 november doet de rechter uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl