Matt Miazga
NOS VoetbalAangepast

Vitesse rekent tegen Zulte op Amerikaanse Pool Miazga

Het leven van een voetballer is een aaneenschakeling van sportieve hoogte- en dieptepunten. De nog maar korte loopbaan van Matt Miazga is daarvan een treffend voorbeeld.

De verdediger debuteerde al op zijn negentiende in de Premier League, maar moest kort daarna (op huurbasis) alweer weg bij Chelsea. Bij Vitesse speelde hij zich vervolgens snel in de basis en won hij de KNVB-beker.

Geen WK

Maar ook op dat hoogtepunt volgde een flinke tegenvaller, want aan het begin van dit seizoen was de Amerikaan zijn basisplaats kwijt en als international werd hij gepasseerd voor de beslissende WK-kwalificatieduels, die bovendien verkeerd afliepen en een dikke streep zetten door zijn WK-droom.

"Dat is natuurlijk een enorme teleurstelling", zegt de 22-jarige Miazga. "We zullen moeten opkrabbelen en de komende jaren iets nieuws moeten opbouwen."

"Maar zo slecht als sommige criticasters beweren was het nou ook weer niet, want we hadden tot de laatste seconde kans op directe plaatsing voor het WK. Het was dus ook een beetje pech."

Matt Miazga in actie tegen Nicaragua tijdens de Gold Cup afgelopen zomer

Toch had Miazga er volgend jaar in Rusland bij kunnen zijn op het WK. Polen, het land van zijn ouders, heeft zich namelijk wel geplaatst en bondscoach Adam Nawalka klopte niet zo lang geleden bij Miazga aan.

"Daar heb ik toen heel serieus over nagedacht, maar ik heb uiteindelijk voor de VS gekozen omdat ik in dat land het hele jeugdprogramma heb doorlopen. Mijn doel is dus altijd het Amerikaanse nationale team geweest."

"Maar het moge duidelijk zijn dat ik komende zomer ga juichen voor Polen. Dat is toch het land waar het grootste gedeelte van mijn familie vandaan komt."

Matt Miazga

Ondertussen heeft Miazga, mede door een blessure van Arnold Kruiswijk, zijn basisplaats bij Vitesse weer terug. En dat is precies waarom hij maar wat graag nog een jaar op huurbasis in Nederland wilde blijven.

"Speeltijd is heel belangrijk. Dat krijg ik bij Chelsea niet en als ik aan een andere club uitgeleend zou worden, had ik me daar weer opnieuw moeten settelen. Dat is lastig, terwijl ik hier iedereen al ken."

"Bovendien denk ik dat we een ploeg hebben die de top van de eredivisie kan uitdagen", vervolgt Miazga. "En als we in de Europa League nog wat willen dan moeten we vanavond drie punten pakken tegen Zulte Waregem. Dat wordt een big game."

In de toekomst hoopt Miazga die grote wedstrijden met Chelsea te spelen, want de verdediger heeft zijn kansen bij zijn officiële werkgever nog niet opgegeven.

"Ooit hoop ik in Londen om een basisplaats te kunnen strijden, maar nu richt ik mij volledig op Vitesse. Eerst maar eens de wedstrijd tegen Zulte Waregem. First things first."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl