
Museumprijzen naar Delft en Scheveningen voor beste tentoonstellingsplan
Museum Prinsenhof in Delft en museum Beelden aan Zee in Scheveningen hebben elk een prijs gewonnen met een plan voor een tentoonstelling. Ze krijgen respectievelijk 500.000 en 150.000 euro van de Turing Foundation, die de prijs elke twee jaar toekent aan veelbelovende exposities.
Prinsenhof krijgt de Turing Toekenning voor het plan voor de tentoonstelling Pieter de Hooch. Delftse meester uit de Gouden Eeuw, volgens de stichting "een moedig en ambitieus project over een belangrijke meester". Beelden aan Zee wint de prijs voor kleinere en middelgrote musea met een overzichtstentoonstelling van de Russisch-Franse beeldhouwer Ossip Zadkine.
In totaal dongen 31 musea mee voor de prijzen. De De Hooch-tentoonstelling in Delft is gepland voor 2019, Zadkine aan Zee is in 2018 te zien in Scheveningen.
TomTom
De Turing Foundation is in 2006 opgericht door Pieter en Françoise Geelen, met geld dat verdiend werd bij de beursgang van TomTom. Pieter Geelen is een van de oprichters van het navigatiebedrijf. Van de naar schatting 185 miljoen euro die Geelen verdiende met de verkoop van TomTom-aandelen heeft hij in 2006 100 miljoen euro aan zijn eigen stichting geschonken.
De Turing Foundation is een eerbetoon aan computerwetenschapper Alan Turing, tevens naamgever van de Turing Machine Company, de voorloper van TomTom. Behalve op kunst richt de stichting zich op nog drie "bestedingsdoelen": onderwijs, natuur en lepra.
Onder de eerdere prijswinnaars van de Turing Toekenning zijn het Fries Museum, het Stedelijk Museum Alkmaar, Boijmans van Beuningen en het Gemeentemuseum Den Haag.
Weer urenlang wachten in de rij op Schiphol door personeelstekorten
De luchthaven zegt er alles aan te doen om lange wachtrijen te voorkomen.
- liveblog
Harpoon-raketten in nieuw wapenpakket voor Oekraïne
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Geen staal of plastic meer, biologisch afbreekbaar kunstrif getest in Arnhems zeeaquarium
In het koraalrif van Burgers' Zoo wordt een manier getest waarop het koraal makkelijker kan groeien. Een start-up uit Delft heeft het kunstmatige rif bedacht, gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal.