Pieter de Hoogh, 'Moeder ontluist het hoofd van haar kind' (of 'Moedertaak'), 1658-1660, Olieverf op doek, 52.5 x 61 cm, Rijksmuseum, Amsterdam
NOS Nieuws

Museumprijzen naar Delft en Scheveningen voor beste tentoonstellingsplan

Museum Prinsenhof in Delft en museum Beelden aan Zee in Scheveningen hebben elk een prijs gewonnen met een plan voor een tentoonstelling. Ze krijgen respectievelijk 500.000 en 150.000 euro van de Turing Foundation, die de prijs elke twee jaar toekent aan veelbelovende exposities.

Prinsenhof krijgt de Turing Toekenning voor het plan voor de tentoonstelling Pieter de Hooch. Delftse meester uit de Gouden Eeuw, volgens de stichting "een moedig en ambitieus project over een belangrijke meester". Beelden aan Zee wint de prijs voor kleinere en middelgrote musea met een overzichtstentoonstelling van de Russisch-Franse beeldhouwer Ossip Zadkine.

In totaal dongen 31 musea mee voor de prijzen. De De Hooch-tentoonstelling in Delft is gepland voor 2019, Zadkine aan Zee is in 2018 te zien in Scheveningen.

TomTom

De Turing Foundation is in 2006 opgericht door Pieter en Françoise Geelen, met geld dat verdiend werd bij de beursgang van TomTom. Pieter Geelen is een van de oprichters van het navigatiebedrijf. Van de naar schatting 185 miljoen euro die Geelen verdiende met de verkoop van TomTom-aandelen heeft hij in 2006 100 miljoen euro aan zijn eigen stichting geschonken.

De Turing Foundation is een eerbetoon aan computerwetenschapper Alan Turing, tevens naamgever van de Turing Machine Company, de voorloper van TomTom. Behalve op kunst richt de stichting zich op nog drie "bestedingsdoelen": onderwijs, natuur en lepra.

Onder de eerdere prijswinnaars van de Turing Toekenning zijn het Fries Museum, het Stedelijk Museum Alkmaar, Boijmans van Beuningen en het Gemeentemuseum Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl