NOS NieuwsAangepast

Halt komt met nieuwe aanpak ongewenste sexting

Halt gaat ongewenste sexting aanpakken. Vandaag begint de stichting met een aanpak die is bedoeld voor jongeren die online seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond.

Het kan gaan om het ongewenst verspreiden van naaktfoto's van bijvoorbeeld klasgenoten, maar ook om seksuele pesterijen of profielmisbruik. Het doel is om herhaling te voorkomen en jongeren meer bewust te maken van de gevolgen van sexting.

"Het is pubergedrag en pubers denken niet na over de gevolgen", zegt Halt-directeur Janet ten Hoope. "Ze sturen zo'n foto door omdat het op dat moment grappig lijkt."

Gesprekken en excuses

Samen met de Rutgers Stichting heeft Halt een aanpak ontwikkeld voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Zo worden er meerdere gesprekken gevoerd met de dader en de ouders. Ook moet de jongere allerlei opdrachten uitvoeren en excuses aanbieden aan het slachtoffer als die daar behoefte aan heeft.

Een straf van Halt is niet vrijblijvend. Jongeren die niet goed meewerken aan de trainingen en gesprekken krijgen een aantekening op hun strafblad en worden terugverwezen naar de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl