Bart Nieuwkoop
NOS VoetbalAangepast

Nieuwkoop wil Karsdorp doen vergeten en vaste rechtsback worden

Huurling Kevin Diks, middenvelder Sofyan Amrabat of toch weer Bart Nieuwkoop? Een onbetwiste opvolger van rechtsback Rick Karsdorp heeft Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst nog steeds niet gevonden. Maar als het aan Nieuwkoop ligt wel: "Mijn doelstelling is om hier de vaste rechtsachter te worden."

Dat leek ook een logische doelstelling. In de cruciale fase aan het eind van vorig seizoen was de 21-jarige Zeeuw al de vervanger van Karsdorp. En hij hield zich, ondanks de enorme druk rondom het aanstaande kampioenschap, knap staande.

Loopvermogen

"Die wedstrijden hebben mij verder gebracht in mijn ontwikkeling", stelt Nieuwkoop, die afgelopen zaterdag tegen Roda JC (1-1) en woensdag in de bekerwedstrijd tegen AVV Swift (4-1) een basisplaats kreeg van Van Bronckhorst.

Nieuwkoop: ik wil de opvolger van Karsdorp zijn

Mede door een hamstringblessure van Nieuwkoop in de voorbereiding werd de Rotterdamse trainer gedwongen om in het begin van het seizoen te kiezen voor anderen. De gehuurde Diks bleek (nog) niet te kunnen voldoen, waardoor Amrabat een kans kreeg in de verdediging. "Ik heb in ieder geval genoeg concurrentie", constateert Nieuwkoop.

Het gaat dus om de erfenis van Karsdorp, die ooit door Fred Rutten van aanvallende middenvelder tot rechtsachter werd omgeturnd. Zijn loopvermogen en aanvallende spel leverde hem een plaats in het Nederlands elftal én een transfer naar AS Roma op.

Bart Nieuwkoop vervangt Rick Karsdorp in de Europa League

Net als Karsdorp is Nieuwkoop van origine een middenvelder. "Maar ik speel nu al drie seizoenen achterin. Ik voel me inmiddels ook een echte back en heb een beetje dezelfde kwaliteiten als Rick: over mijn tegenstander heen gaan."

Momenten herkennen

Het is de moderne rechtsback: een goede voetballer, aanvallend ingesteld en met een groot loopvermogen. Dat was vroeger anders. Het belangrijkste toen? Het uitschakelen van je tegenstander, vertelt voormalig rechterverdediger Ben Wijnstekers, goed voor meer dan vierhonderd duels in het shirt van Feyenoord.

"Het klinkt simpel, maar verdedigen was mijn eerste taak. Pas daarna ging ik kijken of er een mogelijkheid was om op te komen en zo de aanval te hebben."

Ben Wijnsteker in 1986 als aanvoerder van Feyenoord tegen PSV. Links Ruud Gullit, rechts doelman Joop Hiele

Clubicoon Wijnstekers zag Karsdorp daarmee stoeien en ziet nu hetzelfde gebeuren bij Nieuwkoop. De huidige rechtsback van Feyenoord is de eerste die dat ook toegeeft. "Ik moet beter de momenten gaan herkennen wanneer ik kan gaan en wanneer niet. Ik ga nu misschien nog te vaak", zegt Nieuwkoop.

Toch ziet Wijnstekers in de jonge Zeeuw de ideale rechtsachter van Feyenoord. "Ik heb altijd al gezegd: Nieuwkoop is de ideale opvolger van Karsdorp."

"We kunnen eerlijk zijn over Diks: hij heeft veel problemen op het moment. Amrabat heeft het goed opgelost, maar is geen verdediger. Hij moet lopen, rennen en vliegen op het middenveld. Dat zag je ook bij die fout tegen Ajax: dan wil hij te veel doen. Ik vind Nieuwkoop de beste back", aldus Wijnstekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl