De 'dakakker' op het kantoorgebouw aan de Schiekade
NOS NieuwsAangepast

Het platte dak wordt steeds groener in Rotterdam

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

Het is geen dakterras, het is meer een dakakker. Met gewassen, een olijfboom, een bijenkolonie. Er staat een kruiwagen en een hark en er is een beregeningsinstallatie. En dat allemaal op een steenworp afstand van de Coolsingel.

Dit Rotterdamse dak is in september zelfs verkozen tot beste dak van Nederland, vertelt Esther Wienese. Zij schreef het Rotterdamse Dakenboek, dat vandaag wordt gepresenteerd.

Het zijn opmerkelijke delen van de stad waar de doorsnee bezoeker geen weet van heeft. Zo ook de dakakker aan de Schiekade, met een restaurantje en terras.

Exclusieve daken

Maar liefst 14,5 miljoen vierkante meter van Rotterdam bestaat uit platte daken. Op kantoorgebouwen en appartementencomplexen, maar ook op overslagbedrijven in de haven. Zelfs de binnenstad kent ruim 1 miljoen m2 plat dak.

Exclusieve daken zijn er, zoals dat van het Montevideogebouw, met die M op het dak. Op de 43ste etage, hoger dan de Euromast, zit je in een jacuzzi met een raam in de borstwering. Of de Hofbogen, het langste dakterras van de stad op een voormalig treintracé en station Hofplein. Wienese: "Er kijken ook steeds meer mensen vanuit de hoogbouw op lagergelegen platte daken. Als die dan alleen maar zwart zijn, dan is dat lelijk en een gemiste kans."

Dit dak is blauw, groen en rood.

Esther Wienese

Naar een idee van de Gemeente Rotterdam deelde Wienese de gekleurde daken in in categorieën, afhankelijk van de functie die het dak vervult. Rood is voor wonen, blauwe daken vangen regenwater op, gele daken kunnen duurzame energie opwekken met zonnepanelen en groene daken staan vol aangelegde natuur. Bij het dak aan de Schiekade komt alles samen, zegt ze. "Dit dak is blauw, groen en rood."

"Je dak moet wel goed in orde zijn en een dak vol natuur moet goed worden aangelegd, anders zit je zo met lekkages en dat is een ramp" , zegt Wienese. Het benutten van die enorme ruimte in de stad is noodzakelijk, zeker in de toekomst. "Met die steeds fellere buien en de 'verstening' van de stad moet je regenwater kunnen opvangen. Zo heb je geen leidingwater nodig voor de groenvoorziening en minder wateroverlast."

Het groene dak aan de Schiekade in Rotterdam

Duur hoeft het niet te zijn, je kunt bij de bouw al rekening houden met een daktuin. "Onze planten groeien in een speciale laag zonder zand, dat is te zwaar", zegt Emile van Rinsum, directeur van het Rotterdamse Milieucentrum dat in het gebouw aan de Schiekade zit.

"De randen langs het dak waren nog het duurst maar de beplanting dat valt erg mee. Het is heerlijk om met mooi weer uit je kantoor te stappen en in de pauze even een wandelingetje door de tuin te maken." Bovendien zijn er subsidies mogelijk omdat je groen terugbrengt op plekken waar dat weg moest omdat er een gebouw kwam. "Dan zijn de waterschappen daar ook weer blij mee omdat je water opvangt."

Het Dakenboek brengt ook een toekomstbeeld: een roofgarden op een grote flat. Een aquaduct dwars door de stad. Maar ook het nieuwe depot van museum Boijmans Van Beuningen met een publiek dakpark. "De gemeente is van plan om 1 miljoen vierkante meter plat dak in de binnenstad te ontwikkelen voor natuur, energie en wateropvang. Dat zijn geen gebouwen van de gemeente dus zullen bedrijven en verenigingen van eigenaren benaderd worden om dat te realiseren. Unieke kansen voor een levendige binnenstad", zegt Wienese.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl