ANP
NOS NieuwsAangepast

De 'aftapwet' wordt uitgesteld

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de 'aftapwet' genoemd, wordt uitgesteld. Minister Ollongren schrijft morgen aan de Tweede Kamer dat het niet lukt om voor 1 januari mensen aan te stellen voor de toetsingscommissie.

In die commissie moeten drie oud-rechters zitten die vooraf toetsen of de inlichtingen- en veiligheidsdiensten op grote schaal informatie mogen verzamelen over mensen op het internet. De wet zou op 1 januari ingaan. Het is onduidelijk tot wanneer de ingangsdatum uitgesteld wordt.

De Kiesraad maakt ook later vandaag bekend of er een referendum over de nieuwe wet komt. Buma zei zaterdag te verwachten dat het kabinet vasthoudt aan de 'aftapwet', ongeacht de uitslag van een eventueel referendum. Hij wees erop dat in het regeerakkoord is afgesproken het raadgevend referendum af te schaffen.

Ondenkbaar

"Als het een nee wordt en die gevolgd wordt, betekent dat dat deze wet weg is. De consequentie is dat veiligheidsdiensten niet kunnen worden bekabeld en dat vind ik in deze tijd ondenkbaar", zei hij vandaag.

D66-leider Pechtold vindt de uitspraken van CDA-leider Buma niet zo verstandig. In tegenstelling tot zijn coalitiepartner wil hij niet vooruitlopen op de vraag wat er moet gebeuren als de meerderheid van de opgekomen kiezers de 'aftapwet' met nieuwe bevoegdheden voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten afkeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl