Carles Puigdemont in Brussel
NOS Nieuws

Advocaat: Puigdemont gaat niet naar Madrid

De Catalaanse leider Carles Puigdemont gaat donderdag zeker niet naar Madrid om door de Spaanse justitie verhoord te worden, zegt Puigdemonts Belgische advocaat Paul Bekaert. Het Spaanse hooggerechtshof riep eerder vandaag Puigdemont en dertien andere leden van de afgezette Catalaanse regering op om zich donderdagochtend om 09.00 uur te melden bij de rechtbank in Madrid.

Puigdemont vloog maandag met de helft van zijn regeringsploeg naar Brussel en nam daar advocaat Bekaert in de arm. De separatisten zijn aangeklaagd wegens opruiing, rebellie en misbruik van publiek geld, in verband met het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid.

"Het ligt nogal voor de hand dat mijn cliënt voorlopig de kat uit de boom kijkt", zegt Bekaert. De raadsman schat in dat Puigdemont geen eerlijk proces krijgt in Madrid. Hij zal dat ook aanvoeren als Spanje om de uitlevering van Puigdemont vraagt.

'Diplomatieke rel'

Als de Catalaanse leider de oproep van het hooggerechtshof negeert, betekent dat een "behoorlijke diplomatieke rel tussen Spanje en België", zegt correspondent Rop Zoutberg. Spanje zal dan naar verwachting om de uitlevering of de arrestatie van de Catalanen vragen.

De Spaanse krant La Vanguardia meldde ongeveer gelijktijdig met de uitspraken van advocaat Bekaert dat Puigdemont met enkele ministers Brussel verlaten heeft en per vliegtuig op weg is naar Barcelona. Andere media spreken dat tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl