ANP
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Aardbevingsschade tot 4000 euro wordt makkelijker afgehandeld

Vanaf morgen wordt het makkelijker om aardbevingsschade tot 4000 euro af te handelen. Tot dat bedrag is er geen zitting meer nodig. Ook hoeft de Arbiter Bodembeweging de schade niet eerst te bekijken. Nu moet dat nog wel.

In de Arbiter Bodembeweging zitten oud-rechters die zich buigen over geschillen tussen burgers met aardbevingsschade en de NAM. Sinds de oprichting vorig jaar zijn bijna 2000 zaken aangemeld bij de arbiters. Daarvan bleven er bijna 1400 op de plank liggen. De nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat de zaken sneller worden afgehandeld.

'Verder met verstevigingsoperatie'

Ook de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders blijft druk met de problematiek rond aardbevingsschade, schrijft RTV Noord. Het is hem niet gelukt om zijn doel te halen: 5000 huizen inspecteren op schade. Ruim duizend woningen werden niet bekeken.

Toch wil Alders volgend jaar hetzelfde aantal huizen aanhouden. "We moeten verder met de verstevigingsoperatie", zei hij tegen de gemeenteraad van Appingedam. Om zijn doel in 2018 wel te halen, gaat Alders onder andere aannemers proberen aan te trekken voor langere tijd. "Daarnaast kijken we naar hoe we het proces eenvoudiger kunnen maken, want we weten intussen al een heleboel", zei Alders.

Advertentie via Ster.nl